Читај ми!

Avganistan, nova pravila ruše iluziju o umerenim talibanima

Proteklu godinu obeležilo je povlačenje Amerikanaca iz Avganistana. Time se, nakon dvadeset godina, završio jedan od najdužih ratova, sa mnogo žrtava i utrošenog novca, a razrušena zemlja ponovo je pod talibanima. Kad su se vratili obećali su, u pomirljivom tonu, "novu verziju" svog režima. Ubrzo se pokazalo suprotno, a prava žena su ponovo na udaru kao i za vreme njihove prethodne vladavine.

Pre četiri meseca talibani su preuzeli vlast u Avganistanu. Za sada, malo je "obećane umerene politike". U stvari, dodaje se sve više pravila, posebno ograničavajućih za žene.

Ministarstvo za promociju vrlina i sprečavanje poroka objavilo je u nedelju nove smernice, a jedna od njih je da žene koje putuju više od 70 kilometara od mesta u kojem žive, moraju biti u pratnji muškog rođaka.

"Da, izdali smo proglas zasnovan na islamskom zakonu. Žene mogu da putuju onoliko koliko im to Zakon dozvoljava", rekao je portparol ministarstva Akif Muhadžer.

Vozačima je dozvoljeno da voze samo žene koje nose marame i po mogućnosti "bez muzike u kolima". Nedavno je uhapšena žena koja je bila u taksiju sa kolegom.

"Govore nam da ne puštamo u vozilo žene ako nisu u pratnji bliskih rođaka. A ako žene ne budu u pratnji rođaka, zabraniće nam da radimo i imaćemo mnogo problema. Kome da se žalimo?", pita jedan od taksista.

U provinciji nije kao u Kabulu 

Odavno su zabranjene TV serije sa ženama u glavnoj ulozi, a odnedavno, TV novinarke u studiju ili ako izveštavaju sa terena moraju da nose marame. Nekada je postojala obavezna dužina brade za muškarce.

"Ovo je Kabul, glavni grad, razlikuje se od provincije. Ovde vam niko ništa ne govori. Ne pita vas zašto se brijete ili nosite farmerke", kažu u prestonici Avganistana.

Devojčice i žene nisu mogle da se obrazuju. Sada mogu u osnovnoj školi, od prvog do šestog razreda.

Ekipa obaveštajaca je pre nekoliko dana uhapsila nekoliko prodavaca alkohola. Zaplenili su 3.000 litara pića. Po naredbi Generalne direkcije, alkohol je prosut u kanal u Kabulu.

Talibani tvrde da muslimani moraju da se uzdržavaju od "pravljenja alkohola i njegove prodaje".

Tokom devedesetih, talibani su vladali terorom, uz veoma stroga pravila i javno telesno kažnjavanje. Da li Avganistan ponovo ide u tom pravcu?

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво