Читај ми!

Prva poseta nemačkog kancelara Francuskoj, sa Makronom o Ukrajini

Novi nemački kancelar Olaf Šolc za prvu zvaničnu posetu inostranstvu odabrao je Pariz, potvrdivši značaj francusko-nemačke osovine za stabilnost Evrope. Sa predsednikom Emanuelom Makronom razgovarao je o situaciji u Ukrajini i drugim političkim i ekonomskim izazovima. Francuski lider već je potvrdio da će Zapadni Balkan, zbog napetosti u regionu, biti jedan od prioriteta francuskog predsedavanja Uniji u prvoj polovini iduće godine.

Uz očekivanje da će i sa novim nemačkim kancelarom imati blisku saradnju kakvu je godinama gradio s Angelom Merkel, francuski predsednik srdačno je dočekao gosta iz Berlina.

Razgovarali su o ekonomskom jačanju Evrope, klimatskim promenama, zajedničkom evropskom stavu prema Kini, ali je najviše pažnje zauzela Ukrajina i novi hladni rat koji preti Evropi.

"Jutros sam o tome razgovarao sa predsednikom Zelenskim, a iduće nedelje srešćemo se na samitu o Istočnom partnerstvu u Briselu. Tada ćemo razgovarati o novim inicijativama, ali takozvani Normandijski format ostaje relevantan," kaže predsednik Francuske Emanuel Makron.

Kancelar Nemačke Olaf Šolc poručuje da su izrazili zajedničku želju da promovišu snažnu Evropu.

"Važno je da delujemo u istom pravcu. Nastavićemo da radimo na aktivnostima koje treba da osiguraju dobru perspektivu za Ukrajinu, " istakao je Šolc.

O Ukrajini, ali u oštrijem tonu, govorila je i šefice nemačke diplomatije, zapretivši Rusiji da će platiti visoku političku i ekonomsku cenu ako povredi ukrajinsku državnost.

O tome je u Varšavi razgovarala s poljskim zvaničnicima.

"Teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine ne može se koristiti kao moneta za potkusurivanje. Potrebna su nam rešenja koja se mogu postići samo diplomatskim naporima," rekla je ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok.

"Današnje pretnje miru u Evropi su, između ostalog, rezultat politike bivše nemačke vlade, koju je žeđ za profitom terala da donosi katastrofalne odluke, poput izgradnje Severnog toka 1 i 2. Poljska će nastaviti da zahteva zatvaranje tog gasovoda," kaže Zbignjev Rau, ministar spoljnih poslova Poljske.

Za Moskvu su crvene linije jasne - širenje NATO-a na istok i raspoređivanje vojne opreme blizu ruske granice.

"Nova raketna kriza u Evropi mora da se izbegne pre nego što bude kasno. Raspoređivanje raketa srednjeg i dugog dometa na tim teritorijama je neprihvatljivo. To direktno vodi u eskalaciju sukoba", poručuje Sergej Rjabkov, zamenik ministra spoljnih poslova Rusije.

Zategnutim odnosima Rusije i Zapada doprinose i sve učestaliji incidenti iznad Crnog mora, gde su ruski lovci prethodnih dana presreli i ispratili američke i francuske borbene avione.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poziva Rusiju da smanji napetosti, navodeći da kriza u Ukrajini može biti rešena samo diplomatskim putem.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво