Читај ми!

Komandant kolumbijskih pobunjenika ubijen u Venecueli, sumnja se na plaćenike

Bivši disident i vođa kolumbijske pobunjeničke grupe "Fark" Ernan Dario Velaskes ubijen je u zasedi u Venecueli, javili su lokalni mediji.

Ernan Dario Velaskes, poznatiji pod nadimkom El Paisa, navodno je ubijen u venecuelanskoj državi Apure.

Njegova smrt nije zvanično potvrđena, a kolumbijska vojska je saopštila da nema saznanja o ubistvu.

Lokalni mediji spekulišu da su možda plaćenici ubili Velaskeza, tražeći nagradu za njegovo hapšenje.

Pobunjenici iz grupe "Fark" (Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije) su marksistička gerilska grupa koja je više od 50 godina ratovala protiv kolumbijske vlade, da bi 2016. godine pristala na prekid vatre.

Velaskes je bio komandant jedne od najstrašnijih jedinica "Farka" i postao je ozloglašen po okrutnosti svojih napada. Odgovoran je za bombaški napad automobila-bombe u kolumbijskoj prestonici Bogoti 2003. godine, u kojem je poginulo 36, a ranjeno više od 200 ljudi.

Postao je naročito poznat kada je učestvovao u pregovorima o mirovnom procesu u Havani 2016. godine, što su mnogi videli kao signal da su gerilci zaista posvećeni polaganju oružja.

Međutim, Velaskes je 2018. godine prekinuo primirje i ponovo se pojavio godinu dana kasnije zajedno sa bivšim liderima "Farka" Ivanom Markesom i Hesusom Santričem kako bi najavio formiranje nove pobunjeničke grupe pod nazivom "Segunda marketalija" i objavio da ponovo uzimaju oružje u ruke.

Ipak, oko 13.000 gerilaca "Farka" položilo je oružje od primirja 2016. godine, a grupa je od tada prerasla u manju političku stranku, koja ima 10 mesta u kolumbijskom kongresu.

Bez obzira na to, nasilje se nastavilo u nekim regionima Kolumbije, a procenjeno je da se oko 5.000 disidenata bori protiv vladinih snaga.

Kolumbijska vlada je u više navrata optuživala venecuelanske lidere za pružanje utočišta disidentima, tvrdeći da da je napad na helikopter sa predsednika Ivana Dukea u junu planiran iz susedne države.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво