Читај ми!

Pola veka borbe – kako je Barbados prešao put od kolonije do republike

Poslednjeg dana novembra rođena je najmlađa republika na planeti. Britanska kraljica Elizabeta Druga od juče nije više šef države na najistočnijem Karipskom ostrvu Barbadosu.

Majušna tabla jedini je znak diplomatskog prisustva bivše kolonije u nekadašnjoj prestonici britanske imperije. Put ka republici počeo je proglašenjem nezavisnosti 1966. godine, a završen juče u Bridžtaunu kada je na kormilu države jedna žena zamenila drugu.

Prva predsednica mlade republike, nekada prva članica ostrvske advokatske komore, Sandra Mejson zamenila je kraljicu Elizabetu Drugu.

"Od ovog trenutka svaki građanin Barbadosa postaje otelotvorenje nove republike. Bez obzira da li duva povoljan ili poguban vetar, brod Republike Barbados otisnuo se na svoje devičansko putovanje. Neka odoleva svim olujama i bezbedno usmeri našu zemlju i građane prema horizontima i obalama pred nama", poručila je Sandra Mejson, prva predsednica Barbadosa.

Put ka republici počeo je još sedamdesetih godina prošlog veka. Lokalna komisija tada je preporučila ovaj potez. Preovladala je bojazan da bi odbacivanje kraljice nanelo smrtni udarac stubu ostrvske privrede - turizmu.

Pola veka kasnije dogodio se kovid i nacija je stala i razmislila. Akcije američkog pokreta "Crni životi znače" zapljusnule su i Barbados. Prvo je statua britanskog heroja Trafalgarske bitke, robovlasnika admirala Nelsona preneta u muzej.

Zatim su počele da niču klupe i rastu bugenvilije oko najvećeg masovnog groblja robova na svetu. Analiza posmrtnih ostataka afričkih robova na groblju Nelson, otkrila je potomcima da je prosečni vek radnika na plantažama šećerne trske bio osamnaest godina.

Odbacivanje monarhije postalo je neminovnost uz prećutni blagoslov kako Elizabete Druge, tako i njenog naslednika i od juče prvog nosioca Ordena slobode Barbadosa.

"Od mračnih dana naše prošlosti i užasavajućih zločina robovlasništva koji zauvek ostavljaju ljagu na našoj istoriji, narod ovog ostrva krčio je sebi put izvanrednom moralnom čvrstinom", kaže britanski prestolonaslednik Princ Čarls.

Ove reči hvale svi borci za ljudska prava, ali i najavljuju strategiju budućeg britanskog kralja i prvog čoveka Komonvelta. No, nova republika ima nove heroje. Prva je takvu titulu ponela pop diva Rijana.

"Nastavi da sijaš kao dijamant i doprinosiš slavi svog naroda rečju i delom", poručuje Mija Amor Motli, premijerka Barbadosa.

Politički vrh Barbadosa, ali i Bakingemska palata, održali su svetu diplomatsku lekciju kako politički poraz pretvoriti u diplomatsku pobedu.

"Dok večeras pevate, vi ste čuvari sopstvenog nasleđa i vešti majstori vaše budućnosti", rekao je princ Čarls.

Britanci pomno prate svaki potez budućeg kralja, svesnog da jedan pogrešan potez posle smrti majke može da stavi tačku na monarhiju ne samo na Barbadosu, već i u samom srcu nekadašnje Imperije - Ujedinjenom Kraljevstvu. Princ od Velsa za sada se čini kao vešt majstor sopstvene budućnosti.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво