Читај ми!

Kraj za kraljicu Elizabetu kao suverena Barbadosa, karipsko ostrvo postaje republika

Kako bi prekinuo veze sa kolonijalnom prošlošću, Barbados na 55. godišnjicu nezavisnosti, 30. novembra, postaje republika, čime britanskoj kraljici Elizbeti Drugoj prestaje funkcija šefa države tog karipskog ostrva.

Komisija Vlade Barbadosa još pre dvadeset godina predložila je promenu oblika vladavine, a sve je ubrzano prošle godine, obeležene pokretom "Crni životi su važni", prenosi Gardijan.

Vlada Barbadosa 15. septembra 2020. najavila je da će to karipsko ostrvo postati republika do 30. novembra 2021. godine, na 55. godišnjicu nezavisnosti, čime se nasledna kraljevska titula menja predsedničkom funkcijom.

Sa druge strane, Barbados ostaje član Komonvelta koji predstavlja labavi savez Ujedinjenog Kraljevstva i bivših britanskih kolonija.

Na zvaničnoj ceremoniji kojoj će prisustvovati princ od Velsa, Čarls, generalna guvernerka Sandra Mejson, položiće zakletvu kao predsednica, čiji će mandat trajati četiri godine. 

Kako navodi britanski list, odbacivanje britanske krune je deo šire kampanje koja uključuje jačanje veza sa afričkim nacijama od kojih većina stanovnika Barbadosa potiče.

Građani zahtevaju od britanske vlade da plati odštetu za svoje zločine iz istorije.

"Šećerna revolucija" iz 17. veka koja je Englesku učinila izuzetno bogatom izgrađena je na leđima porobljenih Afrikanaca odvedenih da rade na plantažama na Barbadosu i drugim karipskim ostrvima.

Određeni prema britanskom zakonu kao vlasništvo, muškarci, žene i deca koji su radili na poljima šećerne bili su izloženi nezamislivoj brutalnosti.

Studija koja se bavila biološkim ostacima robova na Barbadosu, otkrila je da je njihov prosečan životni vek bio 18 godina.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво