Читај ми!

Ne smiruje se situacija u Sudanu, ubijen šesnaestogodišnjak

Bezbednosne snage Sudana ubile su jednog 16-godišnjaka u sudanskom gradu Omdurmanu, saopštio je Centralni komitet sudanskih lekara. Prethodno je svrgnut premijer Abdal Hamdok sklopio dogovor sa vojnim zapovednicima, po kojem će on ponovo biti postavljen za premijera.

Dečak je preminuo nakon što su mu tokom protesta snage bezbednosti pucale u glavu, navodi se u saopštenju Centralnog komiteta sudanskih lekara, prenosi Rojters.

Ovo je 41. žrtva protesta koji se održavaju u Sudanu, od kada je vojska 25. okotobra izvršila državni udar, naveo je komitet lekara koji podržava demonstracije.

Protesti se održavaju i u prestonici Kartumu i u Bahri, gde se okupilo na desetine hiljade ljudi. Prema navodima očevidaca, bezbednosne snage su koristile metke i suzavac kako bi rasterale okupljene.

Na hiljade demonstranata protestuje protiv dogovora između generala Abdela Fataha el Burhana i premijera Abdala Hamdoka, nakon što je njegova vlada raspuštena posle puča u oktobru.

Sporazum predviđa da Hamdok ponovo bude premijer i da se oslobode svi politički zatvorenici uhapšeni tokom puča. Takođe, ponovo se uspostavlja i Suvereni savet koji će nadgledati period tranzicije.

Potpisivanje sporazuma naišlo je na nezadovoljstvo, te su se među demonstrantima mogle čuti i parole da je Hamdok "prodao revoluciju".

U međuvremenu, Hamdok je izjavio da sporazum potpisuje kako bi se zaustavilo prolivanje krvi sudanske mladosti i kako bi se zemlja vratila na put tranzicije ka demokratiji.

"Znam da su naši mladi spremni na žrtvu, da su odlučni i spremni da se odreknu svega dragocenog. Ali sudanska krv je dragocena, hajde da zaustavimo krvoproliće i energiju mladih usmerimo na izgradnju i razvoj", poručio je Hamdok.

Hamdok je za Al Džaziru i izjavio da mu politički sporazum koji je potpisao sa vojskom daje potpunu slobodu u formiranju tehnokratske vlade.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво