Читај ми!

Hamdok i general el Burhan potpisali sporazum, hiljade Sudanaca na ulicama

U Kartumu je potpisan sporazum između generala el Burhana i premijera Abdale Hamdoka. Hiljade demonstranata protestuju protiv ovog dogovora. Snage bezbednosti ispalile suzavac.

Prema sporazumu koji je potpisan u sudanskoj prestonici, Abdala Hamdok je ponovo premijer, a politički zatvorenici biće oslobođeni. Ponovo se uspostavlja i Suvereni savet koji će nadgledati period tranzicije.

Hamdok je rekao da potpisuje sporazum kako bi se zaustavilo prolivanje krvi sudanske mladosti. Njime će se Sudan vratiti na put tranzicije ka demokratiji, rekao je Hamdok.

"Znam da su naši mladi spremni na žrtvu, da su odlučni i spremni da se odreknu svega dragocenog. Ali sudanska krv je dragocena, hajde da zaustavimo krvoproliće i energiju mladih usmerimo na izgradnju i razvoj", rekao je Hamdok. 

El Burhan je zahvalio Hamdoku na tome što su ostali partneri. 

Ispred palate u kojoj je potpisan sporazum, demonstranti nose zastave Sudana i fotografije ubijenih u protestima koji su usledili nakon državnog udara. Uzvikuju parole protiv generala el Burhana.

Sporazum je postignut više od tri nedelje otkako je general Abdel Fatah el Burhan u vojnoj akciji smenio tranzicionu vladu. On je tada rekao da je bio prinuđen na taj potez kako bi sprečio građanski rat nakon što su političari podstakli neprijateljstvo prema oružanim snagama.

Od onda, u Sudanu su organizovali masovni protesti na kojima su demonstranti tražili povratak civilne vlasti.

Hamdok je više puta ponovio da neće pristati da ponovo formira vladu, ako politički zatvorenici ne budu oslobođeni.

Sudan je zemlja u tranziciji od svrgavanja s vlasti Omara el Bašira, autokratskog vladara optuženog za genocid u Darfuru. Za dve godine trebalo bi da se održe demokratski izbori. 

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво