Читај ми!

Kraljica Elizabeta se nedeljama ne pojavljuje u javnosti, da li je na pomolu odlazak u penziju

Devedesetpetogodišnja britanska kraljica Elizabeta Druga nedeljama se ne pojavljuje u javnosti zbog uganuća leđa. Njene dužnosti podeljene su između brojnih članova kuće Vindzora, kojima od odlaska princa Harija i Megan Markl, popularnost samo raste. Da li je na pomolu penzija za najduže vladajućeg monarha u istoriji Britanije?

Kraljica Elizabeta je prvo otkazala posetu Severnoj Irskoj, u bolnici je bila zbog preventivnih ispitivanja, a zatim se nije pojavila u Glazgovu na konferenciji o globalnim klimatskim promenama. I najzad, prvi put u poslednje dvadeset dve godine nije položila venac na Senotaf u znak sećanja na žrtve Prvog svetskog rata i svih potonjih vojnih sukoba.

"Za veterane, to je prilika da se sretnu sa kraljicom kao šefom države, koji shvata tu tananu razliku, promišljaju o ceni slobode, ceni demokratije i svega što uzimamo zdravo za gotovo", kaže Alister Brus, kraljevski komentator televizijske mreže Skaj.

Britanski mediji pišu analize koje poprimaju razmere šekspirijanske tragedije, a građani se prvi put javno pitaju koliko je kraljica zaista bolesna.

"Mislim da treba da prihvatimo ono što nam je rečeno - da je uganula leđa i da nije fizički u stanju da prisustvuje. Ne treba ulaziti u detalje. Ona je toliko godina činila toliko mnogo za ovu zemlju i siguran sam da bi bila tamo da je mogla", rekao je prodavac automobila Robert Hjuz.

"Mislila sam da bi možda mogla da sedi na balkonu zgrade vlade, ali naravno, ona bi, iz poštovanja, htela da stoji", smatra penzionerka iz Vindzora Džo Bišop-Emburi.

Na mestu Elizabete Druge stajala je u suzama vojvotkinja od Kembridža Kejt. Taj deo protokola mediji tumače kao znak da je supruga princa Vilijama uzdignuta u najviši rang kuće Vindzora.

Tabloidi porede njenu odeću sa garderobom princeze Dajane iz 1992. godine i krunišu je kao novu "narodnu princezu".

Smena generacija se de fakto već desila 

Polaganje venca ispred Senotafa nije prva dužnost koju poslednjih meseci sedamdesettrogodišnji prestolonaslednik Čarls obavlja umesto majke.

Po popularnosti, on je rame uz rame sa princom Vilijamom, te ne čudi protokolarno pojavljivanje oca i sina na svim značajnim događajima.

Princ od Velsa otputovao je u Aman, gde počinje prvu postpandemijsku kraljevsku turneju. Smena generacija se de fakto već desila.

"Ova godina je za nju očigledno bila izuzetno traumatična. Izgubila je Filipa, jednu od najbližih prijateljica, savetnike, pa i psa. Sigurno joj je potreban odmor, a mi se nadamo da će se vratiti u punoj formi i spremna za nove pobede, ali...", kaže Nataša Kanel, vlasnica video-kanala o britanskoj monarhiji.

U poslednje dve nedelje premijer ne propušta da naciji saopšti kako je kraljica, koja se odmara u Vindzorskom zamku.

"Razgovarao sam sa kraljicom kao i svake nedelje i ona je u dobroj formi. Mora da sluša savete lekara i odmara se. Siguran sam da joj cela zemlja želi brz oporavak", izjavio je britanski premijer Boris Džonson.

Šestog februara navršava se sedam decenija otkako je došla na presto. Krunisana je u Vestminsterskoj opatiji. I dalje 55 odsto građana smatra da treba da ostane na čelu monarhije, čak i ukoliko bude toliko bolesna da ne bude u stanju da obavlja bilo kakve dužnosti.

Ukoliko zaista i ostane na čelu kraljevske kuće Vindzora do 27. maja 2024. godine, Elizabeta Druga postaće monarh sa najdužim stažom u istoriji - ispred Luja Četrnaestog, koji za sada nosi ovu titulu.

Bez obzira na tradicionalno rivalstvo sa Francuzima, Britanci svakim danom sve više uviđaju da su šanse za to sve manje i manje.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво