Читај ми!

Nemačka regulatorna agencija suspendovala proces potvrđivanja Severnog toka 2

Nemačka regulatorna agencija za energetiku saopštila je da je suspendovala proces potvrđivanja za gasovod "Severni tok 2", kojim bi trebalo da se distribuira gas iz Rusije. Navode da je potrebno da konzorcijum, čije je sedište u Švajcarskoj, osnuje kompaniju u skladu sa nemačkim zakonima kako bi dobio licencu.

Gasovod Severni tok 2 naišao je na protivljenje SAD i nekih evropskih država, koje navode da će Evropa time postati previše zavisna od ruskog gasa, iako rastuće cene gasa u Evropi, zbog globalne potražnje, zahtevaju dodatnu nabavku iz Rusije, preneo je Rojters.

Nemačka energetska agencija je saopštila da je švajcarska kompanija odlučila da ne pređe pod regulaciju Nemačke, već samo da osnuje ćerku firmu u Nemačkoj koja bi se bavila gasovodom u toj zemlji.

"Potvrđivanje rada Severnog toka 2 razmatraće se kada rad operatora gasovoda bude usklađen sa zakonskim okvirima Nemačke", saopštila je nemačka agencija.

Dodali su da će razmatrati prijavu kada se na ime nemačke firme budu prebacili imovina i novčana sredstva.

Iz "Severnog toka 2" su naveli da ih je nemački regulator obavestio ali su dodali da nisu u poziciji da komentarišu detalje procedure, njeno trajanje i njen uticaj na početak rada gasovoda.

Ukrajinske gasne kompanije "Naftogaz" i "GTSOU" su u ponedeljak obaveštene da će biti uključene u proceduru potvrđivanja. Gasovodu se protivi i Ukrajina zbog toga što će izgubiti prihode ukoliko gasovod zaobiđe teritoriju te zemlje.

Iz "Naftogaza" su pozdravili odluku nemačkog regulatora da obustave potvrđivanje. 

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво