Читај ми!

Širom Poljske protesti protiv zakona o abortusu

U gradovima širom Poljske organizovani su protesti "Nijedna više" protiv strogih zakona o abortusu, nakon što je smrt trudnice ponovo pokrenula javnu debatu o tom pitanju u jednoj od najreligijoznijih katoličkih zemalja u Evropi.

Demonstranti sa svećama i transparentima šetali su kroz brojne poljske gradove, uključujući Pščinu u južnoj Poljskoj, u kojoj je živela trudnica, koja je preminula 22. septembra, prenosi Rojters.

Okupljeni su poručili da je smrt Izabele, 30-godišnje žene koja je bila u 22. nedelji trudnoće kada je primljena u bolnicu u Pščini, malom gradu u blizini Katovica, posledica odluke Ustavnog suda.

Njen fetus je ostao bez amnionske tečnosti i lekari su, u bolnici gde je bila primljena zbog komplikacija, odbili da prekinu trudnoću dok je fetus, koji je pokazivao brojne deformite, imao otkucaje srca, a žena je kasnije umrla od septičkog šoka, prema navodima porodice.

Kada je skener pokazao da je fetus mrtav, lekari su odlučili da urade carski rez, a advokat porodice Jolanta Budžovska saopštila je da je žena umrla na putu do operacione sale uprkos naporima da je reanimiraju.

Vlada je poručila da sudska presuda ne može biti kriva za Izabelinu smrt, već da je u pitanju greška lekara, a poljski ministar zdravlja Adam Njeđelski obećao je da će izdati smernice kako bi se razjasnilo kada su prekidi trudnoće dozvoljeni.

"Tražio sam od Nacionalnog savetnika za ginekologiju i akušerstvo da izda takve smernice koje će biti nedvosmislene o tome da je bezbednost žene, u ovakvom slučaju, razlog za prekid trudnoće", izjavio je Njeđelski za Poljski radio.

Poljska je donela strogi zakon 1993. godine kojim se zabranjuje abortus osim u tri slučaja: ako je trudnoća rezultat incesta ili silovanja, ako je život ili zdravlje žene ugroženo ili ako plod ima urođene deformitete.

Međutim, Ustavni sud izglasao da abortus u slučaju deformiteta ploda nije u skladu sa Ustavom, što je izazvalo skoro potpunu zabranu prekida trudnoće i rasprostranjene proteste od januara, kada je ta odluka stupila na snagu.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво