Читај ми!

Premijer Luksemburga optužen za plagijat, priznaje da je master rad trebalo napisati drugačije

Nakon što je lokalni list objavio tekst u kome tvrdi da samo dve od 56 stranica master rada Gzavijea Betela nisu bile plagijat, premijer Luksemburga kaže da je tezu trebalo uraditi drugačije.

Luksemburški portal reporter.lu opisao je rad kao "impresivnu mešavinu kopiranih pasusa koja ne ispunjava uobičajene zahteve akademske zajednice".

Gzavije Betel, koji je premijer od 2013, rekao je da je rad star više od 20 godina i da je napisan mirne savesti. Ali "sa današnjeg stanovišta, moglo je, a možda je i trebalo, drugačije da se uradi", rekao je Betel.

Betel je rekao da ima puno poverenje u Univerzitet u Loreni u istočnoj Francuskoj da proceni da li je njegov master rad ispunjavao tadašnje standarde i da će "prirodno prihvatiti" njegovu odluku, čak i ako bi to značilo oduzimanje akademske titule.

Autor teksta na portalu reporter.lu je rekao da teza pod naslovom "Ka mogućoj reformi sistema glasanja u Evropskom parlamentu", sadrži dugačke odlomke teksta koji su bez pripisivanja autorstva uzeti iz dve knjige, četiri veb-sajta i jednog novinskog članka.

U tekstu naglašava da to što samo "nekoliko pasusa u uvodu" i "jednako kratak zaključak" nisu kopirani predstavlja ogledni primer plagijata "bez premca po svom obimu" i pozvao se na potvrdu nezavisnih stručnjaka.

"Epidemija prepisivanja" kod nemačkih zvaničnika

Prethodnih godina skandali sa plagijatima visokih državnih zvaničnika zemalja EU najviše se vezivala za Nemačku.

Nemačka ministarka za porodicu Franciska Gifi bila je prinuđena da se povuče u maju zbog tvrdnji da je plagirala doktorsku tezu.

Godine 2013. Anet Šavan, tadašnja nemačka ministarka obrazovanja, morala je da se povuče nakon što joj je Univerzitet u Dizeldorfu oduzeo doktorat, dok je dve godine ranije ministar odbrane Karl-Teodor cu Gutenberg podneo ostavku iz istog razloga.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво