Читај ми!

"Ne postoji mračni internet" – na tri kontinenta 150 uhapšenih zbog prodaje droge preko darkneta

Američke federalne agencije za sprovođenje zakona i Evropol objavili su da su izvršili na desetine hapšenja u više zemalja kako bi prekinuli globalnu operaciju prodaje droge preko darkneta.

Zbog navodne prodaje nedozvoljenih droga i lekova preko darkneta, uključujući lažne opioide koji se, inače, izdaju na recept i kokain, uhapšeno je ukupno 150 ljudi, saopštili su zvaničnici na konferenciji za novinare Ministarstva pravde u Vašingtonu.

Istražitelji su uhapsili 65 ljudi u Sjedinjenim Državama. Druga hapšenja izvedena su u Australiji, Bugarskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Holandiji, Švajcarskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. 

Optuženi su navodno izvršili na desetine hiljada ilegalnih prodaja, koristeći deo interneta koji je dostupan samo korišćenjem specijalizovanih alata za anonimnost.

Desetomesečna mrežna akcija "Operacija HanTor", nazvana po internet alatima za šifrovanje, rezultirala je zaplenom 234 kilograma droge, uključujući amfetamin, kokain i opioide u vrednosti preko 31 milion dolara, preneo je Glas Amerike.

Zvaničnici su rekli da su među zaplenjenim lekovima lažne pilule koje se, inače, izdaju na recept i koje sadrže moćni sintetički opioidnim fentanil. Falsifikovane tablete su povezane sa talasom slučajeva predoziranja drogom.

"Ova međunarodna operacija sprovođenja zakona prostirala se na tri kontinenta i šalje jasnu poruku onima koji se kriju na darknetu i prodaju drogu – ne postoji mračni internet", rekla je zamenica američkog državnog tužioca Liza Monako.

Pored falsifikovanih lekova, vlasti su zaplenile i više od 200.000 tableta ekstazija, fentanila, oksikodona, hidrokodona i metamfetamina. Američki zvaničnici rekli su da se istrage nastavljaju i da se očekuje još hapšenja.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво