Читај ми!

Pentagon: Islamska država mogla bi za šest meseci da napadne SAD iz Avganistana

Zvaničnik Pentagona rekao je da podaci koje su prikupile obaveštajne službe pokazuju da bi Islamska država iz Avganistana, u roku od šest meseci, mogla da bude sposobna da napadne Sjedinjene Države i da ima nameru to da učini.

Zvaničnik Pentagona Kolin Kal rekao je u svedočenju pred Senatom da još nije jasno da li su talibani sposobni da se bore protiv Islamske države.

Da podsetimo, američke snage, dok su bile aktivne u Avganistanu, borile su se i protiv talibana i protiv Islamske države. Sada Islamska država sprovodi samoubilačke bombaške napade, a njeni džihadisti odrubili su glavu jednom talibanskom borcu.

"Naša procena je da su talibani i Islamska država smrtni neprijatelji. Talibani su vrlo motivisani da ih napadnu. Tek treba da se proceni da li su za to sposobni", naveo je Kal koji procenjuje da se u Avganistanu nalazi nekoliko hiljada boraca Islamske države.

Ministar spoljnih poslova iz talibanske vlade Amir Kan Mutaki rekao je da će reagovati na pretnju džihadista. Rekao je i da Avganistan neće biti ničija baza za napade na druge zemlje.

Kal je istakao da je Al Kaida iz Avganistana predstavljala veću pretnju, jer je bila povezana s talibanima. Upravo te veze su izazvale intervenciju SAD u Avganistanu, nakon napada 11. septembra.

Lideri Al Kaide su našli utočište kod talibana, a Kal je rekao da će toj organizaciji trebati godinu ili dve dana da se osposobi za napade izvan Avganistana, odnosno za napade protiv Sjedinjenih Država.

Zvaničnik Pentagona naveo je da je cilj da se utiče na Islamsku državu i Al Kaidu, kako ne bi uspele da povrate snagu, što će, ipak, biti teško bez vojnika na terenu.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво