Читај ми!

Vođa bande sa Haitija preti da će ubiti otete misionare iz Amerike i Kanade

Haićanin koji se predstavlja kao vođa bande koja je otela grupu američkih i kanadskih misionara, rekao je u video-snimku objavljenom na "Jutjubu" da je spreman da ih ubije ako ne dobije ono što želi.

Čovek koji govori na objavljenom video-snimku, obučen u ljubičasto odelo i poznat na Haitiju kao Lamo Sanjou, vođa je bande "400 Mavozo", koja, prema tvrdnjama vlasti, stoji iza otmice misionara proteklog vikenda.

Šesnaest Amerikanaca i jedan Kanađanin, uključujući petoro dece, kidnapovano je dok su bili su na putovanju koje je organizovala jedna humanitarna hrišćanska organizacija sa sedištem u Ohaju.

"Ako ne dobijem ono što mi treba, ove Amerikance bih radije sve pobio, a svakom od njih ću isprazniti veliku pušku u glavu", rekao je čovek na snimku.

Ministar pravde Haitija List Kvitel rekao je ranije da otmičari traže milion dolara po osobi za oslobađanje misionara.

Otmica misionara skrenula je svetsku pažnju na veliki problem kidnapovanja na Haitiju, koji se pogoršao usred ekonomske i političke krize.

Haiti je godinama u stanju političkih previranja, a situacija se drastično pogoršala posle ubistva predsednika Žovanela Moiza u julu ove godine. Otmice su takođe učestale, ali čak i u zemlji koja je navikla na rašireno bezakonje, otmica tako velike grupe Amerikanaca šokirala je zvaničnike.

Kidnapovanje američkih misionara dogodilo se samo dan nakon što je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija produžio svoju misiju na Haitiju za devet meseci.

Bela kuća je saopštila u četvrtak da će učiniti sve što može da pomogne otetim misionarima.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво