Читај ми!

Presuda Evropskog suda: Rusija odgovorna za ubistvo Litvinjenka

Evropski sud za ljudska prava proglasio je Rusiju odgovornom za ubistvo Aleksandra Litvinjenka 2006. godine, koji je preminuo nakon što je u Londonu otrovan polonijumom 210, retkim radioaktivnim izotopom. Zvanična Moskva odbacuje presudu.

"Rusija je odgovorna za ubistvo Aleksandra Litvinjenka u Velikoj Britaniji", navodi se u saopštenju suda u Strazburu, prenosi Rojters.

Aleksandar Litvinjenko (43), bivši službenik Ruske federalne službe bezbednosti (FSB) i uzbunjivač, nakon preseljenja u Britaniju je postao glasni kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina.

Iz Rusije je pobegao u Veliku Britaniju, šest godina pre nego što je otrovan.

Umro je nakon što je popio zeleni čaj sa retkim i veoma snažnim radioaktivnim izotopom u londonskom hotelu "Milenijum".

Britanska istraga zaključila je 2016. godine da je Putin verovatno odobrio rusku obaveštajnu operaciju za ubistvo Litvinjenka, a takođe je otkriveno da su bivši pripadnik KGB-a Andrej Lugovoj i još jedan ruski državljanin Dmitrij Kovtun izvršili ubistvo u okviru operacije koju je verovatno vodila ruska Federalna služba bezbednosti.

Rusija odbacuje presudu

Kremlj je odbacio kao "neutemeljenu" presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Litvinjenka.

"Evropski sud za ljudska prava jedva da ima ovlašćenja ili tehničke kapacitete da može da poseduje informacije o tom pitanju. Još uvek nema rezultata ove istrage, a takve tvrdnje su u najmanju ruku neutemeljene", saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво