Читај ми!

Kineski gigant za nekretnine grca u dugovima

Pad akcija druge po veličini kineske kompanije za razvoj nekretnina "Evergrande grup" mogao bi da uslovi da se dužnička kriza tog preduzeća prelije na finansijsko tržište Kine i čitav sektor nekretnina. "Evergrande" je zapao u krizu likvidnosti, suočavajući se sa više od trista milijardi dolara duga.

Akcije "Evergrandea" pale su za 6,76 odsto nakon što su prehodno snižene za čak 10 procenata.

Kineski gigan za promet i razvoj nekretnina zbog toga je bio prinuđen da podnese zahtev za obustavu trgovanja korporativnim obveznicama na jedan dan, što je podstaklo dodatnu zabrinutost zbog rastuće dužničke krize "Evergrandea", navodi Global tajms.

Evergrande je zapao u krizu likvidnosti, suočavajući se sa više od trista milijardi dolara duga, ne uspevajući da plati zaostale račune.

Stručnjaci upozoravaju na negativne efekate u celom finansijskom sektoru, sa mogućim prelivanjem i na ostale kompanije iz sektora nekretnina. 

"Obustava trgovanja i prilagođavanje verovatno su imali za cilj ograničavanje nestabilnosti tržišta", rekao je za Global tajms Si Junijang, profesor na Šangajskom univerzitetu za finansije i ekonomiju.

Kineska kompanija za ocenjivanje rejtinga objavila je da je snizila rejting obveznica "Evergrandea" na "A" sa "AA" sa mogućim trendom daljeg pada.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво