Читај ми!

Broj žrtava poplava u Evropi i dalje raste, dan žalosti u Belgiji

U Evropi je u katastrofalnim poplavama koje su pogodile nekoliko zemalja stradalo više od dvesta osoba, najviše u Nemačkoj – 169. Traga se za 170 nestalih. Šteta se procenjuje na više milijardi evra. U Belgiji je dan nacionalne žalosti zbog izgubljenih života u katastrofalnim poplavama.

Nemačka vlada planira da obnovi infrastrukturne objekte u vlasništvu države, oštećene u poplavama u zapadnim delovima zemlje što je moguće pre, a nada se i novcu iz Fonda solidarnosti Evropske unije, stoji u nacrtu dokumenta koji prenosi agencija Rojters.

Vlada u Berlinu takođe planira obezbeđivanje 400 miliona evra pomoći u slučaju vanrednih situacija za obnovu zgrada, oštećene lokalne infrastrukture i pomoći stanovništvu u kriznim situacijama.

U toku je otklanjanje štete posle rekordnih padavina i poplava na jugu Nemačke. U Bavarskoj pomažu i pripadnici Bundesvera.

"Prioritet je raščišćavanje imovine u privatnom vlasništvu, u čemu nam pomaže stanovništvo. Hitno nam je potrebna pomoć. Tek sada vidimo šta se dogodilo proteklih dana", kaže Bernard Kern iz oblasti Berhtesgaden u Bavarskoj.

U toku je i velika akcija prikupljanja donacija širom zemlje. Pomoć stiže i u centar u Nirburgu, gde volonteri pomažu da se što pre pošalje u najteže pogođena područja.

Volonterka Ana Gajsen ističe da živi u mestu koje nije bilo teško pogođeno, pa je želela da pomogne onima koji su ugroženiji poplavama.

"Lepo je što je tako mnogo robe donirano, dajemo sve od sebe da sve obavimo brzo", poručuje Ana Gajsen.

Dan žalosti u Belgiji 

U Belgiji je nacionalni dan žalosti zbog žrtava u poplavama. U četiri provincije traga se za više od 160 ljudi. U Pepinsteru je u toku projekat obnove snabdevanja domaćinstava električnom energijom i osposobljavanje železničke mreže, a problem je i što je most preko kojeg su prelazili vozovi presečen zbog velike količine vode.

Gradonačelnik Pepinstera Filip Godin naglašava da se velika količina kamenja i đubreta slila u kanalizacione cevi, pa ako bude novih padavina, one neće biti upijene i postojaće rizik od novih poplava.

Teško je i u pokrajini Donjoj Austriji posle nedavnih poplava. Prioritet je čišćenje kuća, podruma i garaža od ogromne količine blata. Kritično je u pokrajinama Salcburg i Tirol, gde su padavine bile najobilnije.

Obilne kiše padaju i na jugu Italije, gde je bujica ulice pretvorila u reke.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво