Читај ми!

Umro bivši filipinski predsednik Beninjo Akino

Bivši filipinski predsednik Beninjo Akino preminuo je u 61. godini u bolnici u Manili.

Beninjo Akino, sin dve najcenjenije ličnosti filipinske demokratije - Korason Akino i Beninja Akino, umro je u bolnici u Manili u 61. godini.

"Sa dubokom tugom mogu da potvrdim da je preminuo bivši predsednik Filipina - Beninjo Akino. Bila mi je čast što sam mu služio. Nedostajaće mi", naveo je sudija Vrhovnog suda Marvik Leonen, kojeg je na to mesto  2012. imenovao Akino.

Uzrok njegove smrti nije odmah saopšten, ali se zna da je preminuo nakon hospitalizacije u bolnicu.

U znak žalosti zbog smrti bivšeg predsednika, na zgradi Senata u Manili, zastave su spuštene na pola koplja.

U narodu poznat kao "Noinoi", Beninjo Akino bio je 15. predsednik Filipina, od 2010. do 2016. godine, nakon što je njegova majka Korason Akino, umrla 2009. godine.

Tokom njegovog šestogodišnjeg mandata, ekonomski rast na Filipinima je iznosio u proseku 6 odsto, što je najviše od 1970-ih.

Ime je dobio po ocu, senatoru koji je ubijen 1983. godine na međunarodnom aerodromu u Manili. To je izazvalo ustanak koji je srušio diktaturu Ferdinanda Markosa tri godine kasnije i na čelo države je stupila Korason Akino koja je bila predsednica Filipina od 1986. do 1992. godine.

Beninjo Akino je ranjen tokom pokušaja vojnog puča 1987. godine za vreme predsednikovanja svoje majke - Korason Akino, trojica njegovih telohranitelja tada su ubijena, a na njega je pucano pet puta i živeo je sa komadom gelera u vratu. 

Nakon završetka mandata 2016. godine, Akino se retko pojavljivao u javnosti, a prema izveštajima lokalnih medija bolovao je u poslednje dve godine. Na mesto predsednika, nasledio ga je Rodrigo Duterte.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво