Читај ми!

Prekid primirja Izraela i Hamasa – vazdušni udari na ciljeve u Gazi

Izraelska vojska je pokrenula vazdušne udare na ciljeve Hamasa u Pojasu Gaze. To je bio odgovor na zapaljive balone ispaljene sa te palestinske teritorije koji su izazvali požare na izraelskim poljima. Time je prekinuto primirije postignuto 21. maja.

Izraelska vojska saopštila je da su borbeni avioni pogodili vojne komplekse radikalnog Hamasa u Kan Junisu i gradu Gazi.

Navode da se u tim objektima odvijala teroristička aktivnost, te da je izraelska vojska bila spremna na svaki scenario, uključujući i obnovu napada, zbog stalnih terorističkih akcija u Pojasu Gaze. Za sada nema izveštaja o žrtvama.

Napadu su prethodila dva incidenta – iz Pojasa Gaze ispaljeni su juče takozvani zapaljivi baloni na izraelska polja uz granicu sa palestinskim područjem, što je izazvalo požare na 13 lokacija.

To se dogodilo uoči planiranog marša zastave jevrejskih ultranacionalista u istočnom delu Jerusalima.

"Mi smo slobodna zemlja, zbog toga su Jevreji došli ovde da formiraju svoju državu. Nećemo dozvoliti bilo kojoj terorističkoj organizaciji, Arapima, bilo kome na svetu da nas u tome zaustavi", kaže Tamir im Tirizu, učesnik marša.

Sukob Palestinaca i policije tokom marša 

Tokom marša došlo je do sukoba Palestinaca koji su se protivili maršu sa izraelskom policijom. Palestinci su bacali kamenje na policajce duž trase marša koji su nazvali provokacijom. Najavili su proteste za danas, pod nazivom "Dan gneva" u Pojasu Gaze.

"Smatram cionističku okupaciju odgovornom za zločine i za provociranje palestinskih osećanja. Sve opcije su na stolu kada je reč o našoj reakciji na zločine okupatora, uključujući i oružani otpor", ističe Ismail Radvan, predstavnik Hamasa. 

"Ovo je poruka celom svetu da Izrael mora da obustavi sve akte koje mi vidimo kao okupaciju, da ne dozvoli da jevrejski naseljenici ulaze u džamiju Al Aksu i u Jerusalim, koji je za mene prestonica palestinske države", navodi Farid el Atraš, palestinski pravni aktivista. 

Ovo su prvi veći incidenti i sukobi dve strane od kada su prestale 11-dnevne borbe i postignut prekid vatre 21. maja.

субота, 20. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво