Читај ми!

Bajden i Džonson se dogovorili o novoj Atlantskoj povelji

Premijer Britanije Boris Džonson i predsednik SAD Džozef Bajden obavezali su se da će braniti "trajne vrednosti" svojih zemalja od starih i novih izazova, u dalekosežnom dokumentu potvrđenom pred samit G-7 u Engleskoj.

Bajden i Džonson, koji su danas razgovarali više od sat vremena, potpisali su novi dokument koji se nadovezuje na obaveze i težnje zacrtane pre 80 godina od strane njihovih prethodnika Frenklina D. Ruzvelta i Vinstona Čerčila u Atlantskoj povelji, prenosi AP.

"Naša nova Atlantska povelja potvrđuje trajnu posvećenost održavanju vrednosti i njihovoj odbrani od straih izazova", navodi se u zajedničkom saopštenju Bajdena i Džonsona.

Dokument koji je potpisan 1941. bio je smernica za formiranje Ujedinjenih nacija i NATO-a, a ova povelja se odnosi na nove izazove kroz izraženu težnju da će promovisati slobodnu trgovinu, ljudska prava i međunarodni poredak zasnovan na pravilima, i suprotstaviti se onima koji žele da potkopaju saveze i institucije dve zemlje.

Nova povelja odnosi se i na tehnologiju, putovanja i mnoge trgovinske veze između SAD i Velike Britanije, a bavi se novim izazovima, poput klimatskih promena, sajber napada i mešanja u izborni proces.

Ovo je prvi sastanak Džonsona i Bajdena. Džonson je pozdravio Bajdena kao "veliki nalet svežeg vazduha" zbog toga što želi da sarađuje sa Londonom u vezi sa nizom pitanja, od klimatskih promena i kovida, do bezbednosti.

"To je veliki dah svežeg vazduha", kazao je Džonson za svoj razgovor sa Bajdenom, prenosi Rojters.
"Novo je, zanimljivo i mi se veoma trudimo. Razgovarali smo oko sat i 20 minuta. Bio je to dug i dobar razgovor. Pokrili smo ogroman spektar tema", rekao je britanski lider.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво