Читај ми!

Kirgizija i Tadžikistan nastavljaju sukobe oko izvora vode, do sada 40 mrtvih

Najmanje 40 osoba ubijeno je u sukobima kirgiskih i tadžikistanskih snaga koji su izbili zbog kontrole pograničnog izvora vode, javljaju mediji u tim državama.

Kirgiske vlasti saopštile su da je 41 osoba ubijena, dok je više od 100 ranjeno u sukobima koji su izbili oko izvora vode Golovnaja, koji obe strane svojataju.

Istovremeno, u Biškeku, prestonici Kirgizije, nekoliko stotina ljudi okupilo se u centru grada tražeći da im se odmah podeli oružje kako bi se priključili borbi.

Nove napetosti usledile su svega dan pošto su dve strane dogovorile prekid vatre, koji su nedugo zatim prekršile tadžikistanske snage, raspoređujući nove snage oko kriznog žarišta.

Vlasti u Dušanbeu su odbacile optužbe, tvrdeći dase čvrsto drže dogovorenih uslova.

Tadžikistanske snage su, shodno sporazumu o prekidu vatre, oslobodile deset osoba koje su dan ranije uhapšene u jednom od pograničnih sela.

Tadžikistanske vlasti, pak, tvrde da su seriju sukoba počeli kirgistanski vojnici, "pokušavajući da ilegalno prisvoje izvor vode Golovnaja".

Golovnaja već godinama predstavlja glavni izvor vode u pograničnog regionu između Tadžikistana, Kirgistana i Uzbekistana.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво