Читај ми!

Stejt department upozorava državljane SAD: Ne putujte u Avganistan zbog kovida, terorizma, otmica

Stejt deparmtent izdao je upozorenje državljanima SAD da ne putuju u Avganistan zbog kovida 19, kriminala, terorizma, građanskih nemira, otmica i oružanog sukoba. Američki državljani koji žele da napuste Avganistan trebalo bi da to što pre urade dostupnim komercijalnim letovima, navodi se u upozorenju.

U saopštenju objavljenom na sajtu Stejt deparmtenta se apeluje na državljane SAD da pročitaju stranicu Ministarstva spoljnih poslova o kovidu 19 pre nego što planiraju međunarodno putovanje.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) izdali su obaveštenje nivoa četiri o putovanju u Avganistan, ukazujući na veoma visok nivo zaraženih u toj zemlji.

Stejt department je, kako se navodi, naredio odlazak iz ambasade SAD u Kabulu službenika američke vlade koji posao mogu obavljati negde drugde.

"Putovanje u sva područja Avganistana nije sigurno zbog kritičnih nivoa otmica, uzimanja talaca, samoubilačkih bombaških napada, raširenih vojnih borbenih operacija, nagaznih mina i terorističkih i pobunjeničkih napada, uključujući napade upotrebom vozila, magnetnih ili drugih improvizovanih eksplozivnih naprava, samoubilačkim prslucima i granatama", navodi se u saopštenju.

Stejt department navoid da terorističke i pobunjeničke grupe nastavljaju planiranje i izvršavanje napada u Avganistanu.

"Ti napadi se dešavaju sa malo ili nimalo upozorenja, a usmereni su na zvanične konvoje i objekte vlade Avganistana i SAD, zgrade lokalnih vlasti, strane ambasade, vojne instalacije, komercijalne jedinice, kancelarije nevladinih organizacija (NVO), bolnice, stambene zgrade, turističke lokacije , centara za prevoz, javna okupljanja, pijace i tržnice, bogomolje, restorane, hotele, univerzitete, aerodrome, škole, gimnazije i druga mesta koja posećuju američki i drugi strani državljani", ističe se u saopštenju.

Sposobnost američke ambasade da pruža rutinske i hitne usluge građanima SAD u Avganistanu je ozbiljno ograničena, posebno van Kabula. Mogućnosti evakuacije iz Avganistana izuzetno su ograničene zbog nedostatka infrastrukture, geografskih ograničenja i nestabilne bezbednosne situacije, dodaje se u saopštenju.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво