Читај ми!

Ruska tajna služba tvrdi da je sprečila državni udar u Belorusiji

Dvoje državljana Belorusije privedeni su u Rusiji zbog pokušaja državnog udara i planiranja atentata na predsednika republike Belorusije Aleksandra Lukašenka, rečeno je iz FSB-ovog Centra za odnose s javnošću.

U izveštaju se navodi, FSB Rusije je zajedno sa Komitetom državne bezbednosti Belorusije, kao rezultat specijalne operacije, suzbio nezakonite aktivnosti Zenkoviča Jurija Leonidoviča, koji ima dvojno državljanstvo Sjedinjenih Država i Belorusije, kao i državljanina Belorusije Feduta Aleksandra Iosifoviča.

Prema obaveštajnoj agenciji, oni su planirali "vojni puč u Belorusiji prema razrađenom scenariju" obojenih revolucija "uz učešće lokalnih i ukrajinskih nacionalista, kao i fizičku eliminaciju predsednika Lukašenka".

Prema obaveštajnim agencijama, Zenkovič i Feduta su se konsultovali sa određenim osobama u Sjedinjenim Državama i Poljskoj. "Značajno je da su opozicionari za datum vojnog puča izabrali dan Parade pobede u Minsku 9. maja ove godine", rekao je FSB.

Primetili su da su "ideolozi beloruske radikalne opozicije" Zenkovič i Feduta organizovali raspravu o planu oružane pobune u Belorusiji u privatnim četovima i odlučili da održe tajni sastanak u Moskvi sa opoziciono nastrojenim generalima republičkih oružanih snaga.

"Po dolasku Zjankoviča u Moskvu, posle konsultacija u SAD i Poljskoj, zakazani sastanak održao se u odvojenoj kancelariji jednog od prestoničkih restorana. Tokom sastanka zaverenici su beloruskim generalima rekli da je za uspešno sprovođenje njihovog plana, potrebno fizički eliminisati praktično celo rukovodstvo republike", navodi se u saopštenju.

Zenkovič i Feduta, prema FSB-ovom izveštaju, detaljno su imali plan za vojni puč, zauzimanje radio i televizijskih centara i blokiranje institucija.

"Pripremalo se potpuno zaustavljanje elektroenergetskog sistema Belorusije kako bi se  sprečilo delovanje vlasti. Pretpostavljalo se da će neke oružane formacije (" partizani") smeštene u takozvanim "skrivenim bazama" započeti delovanje", saopštila je služba bezbednosti.

Krajnji cilj zavere, dodaje se, bio je promena ustavnog poretka ukidanjem predsedništva i nametanjem novog rukovodstva zemlje.

Nakon sastanka, zaverenike su privele ruske bezbednosne agencije i predale ih beloruskim partnerima koji istražuju slučaj.

 

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво