Читај ми!

Uspon i sunovrat Bernija Mejdofa, svetskog prevaranta kog su sinovi smestili iza rešetaka

Najveći prevarant u istoriji američkih finansija, Bernard Mejdof, decenijama je varao svoje klijente preko tzv. Ponzijeve šeme pre nego što su ga vlastima prijavili sinovi.

Berni Mejdof preminuo je u 82. godini u federalnom zatvoru služeći 150-godišnju kaznu.

Kako je sve počelo

Mejdof je 1960. godine registrovao firmu za trgovanje akcijama ne vrednijim od pet dolara. Ubrzo je uspeo da ubedi prijatelje i rodbinu da ulože u njegov posao da bi ga posle finansijskih problema u koje je upao izvukao tastov novac.

Nije tačno poznato kada je Mejdof počeo da primenjuje Ponzijevu šemu. Na sudu je svedočio da je to počelo 1991. godine, ali njegov glavni računovođa Frank Di Paskali, koji je u firmi radio od 1975. godine, rekao je da prevara traje "otkada mu sećanje seže". 

Mejdofov modus operandi

Sistem je funkcionisao tako što je Mejdof deponovao sredstva klijenta na jedan bankovni račun koji je koristio za plaćanje postojećih klijenata koji su želeli da unovče novac. Otkupe je finansirao privlačenjem novih investitora i njihovog kapitala.

Izbijanjem velike finansijske krize 2008. godine, Mejdof više nije mogao da održava prevaru pošto se tržište naglo smanjilo.

Ko ga je prijavio vlastima

Krajem te godine, 10. decembra 2008. Mejdof je sve priznao sinovima koji su radili sa njim, ali, kako sam tvrdi, nisu bili upoznati sa šemom. Sinovi su ga sledeg dana prijavili vlastima.

Poslednji izveštaji su pokazivali da kod sebe držao više od 64 milijarde dolara imovine klijenata.

Uspeh po svaku cenu

Od mladosti Mejdof je žudeo za velikim uspehom u životu.

Govoreći telefonom iz zatvora, Mejdof je rekao novinaru Stivu Fišmanu da je njegov otac vodio prodavnicu sportske robe koja je bankrotirala zbog nestašice čelika tokom Korejskog rata.

"Gledate kako se to događa i vidite svog oca koga obožavate. Izgradio je veliki posao, a zatim izgubio sve", naveo je tada Mejdof.

Fišman kaže da je Mejdof bio odlučan da postigne "trajni uspeh kojim god sredstvima".

Zašto je toliko dugo trajalo

Očigledno su izuzetno visoki profiti ohrabili klijente da gledaju u drugu stranu.

Deponovao je njihova sredstva na račun banke Džej-Pi Morgan end Čejs i pustio da se "vremenom umnožavaju". Prema jednoj proceni, banka je od tih depozita mogla da zaradi čak 483 miliona dolara, pa uprava nije bila sklona da se raspituje o poreklu novca.

Kada bi klijenti želeli da podignu svoju dobit, Mejdof je isplate finansirao novim kapitalom, koji je privukao reputacijom neverovatnih povraćaja zarađujući njihovo poverenje.

Gajio je utisak ekskluzivnosti, često u početku odbijajući klijente. Ovaj model je omogućio otprilike polovini Mejdofovih investitora da unovče profit. Po otkrivanju prevare od njih se tražilo da doprinesu "fondu žrtava" kako bi se obeštetili prevareni investitori.

Presuda i porodična tragedija

Osuđen je na 150 godina zatvora i primoran da se odrekne 170 milijardi dolara. Godine 2009. na aukciji su prodata njegova tri doma i jahta. Kaznu je služio u američkom Federalnom zatvoru Butner u Severnoj Karolini.

Mejdof je insistirao da je postupio sam, iako je nekoliko njegovih saradnika završilo iza rešetaka. Njegov stariji sin Mark Mejdof ubio se tačno dve godine nakon što je razotkrivena očeva prevara. Nekoliko Mejdofovih saradnika takođe se ubilo. Drugi Mejdofov sin, Endi, umro je od raka 2014. godine.

Kako je govorio Berni

O propisima: "U današnjem regulatornom okruženju gotovo je nemoguće kršiti pravila... ali nemoguće je da kršenje ostane neotkriveno, sigurno ne u dužem vremenskom periodu."

"Priroda bilo kog ljudskog bića, svakako bilo kog sa Volstrita, je što bolju ponudu date kupcu, to je lošija ponuda po vas".

Tokom saslušanja za izjašnjavanja o krivici 12. marta 2009: "Bolno sam svestan da sam duboko povredio mnogo ljudi".

"Kada sam započeo svoju Ponzijevu šemu, verovao sam da će se uskoro okončati i da ću moći da izvučem sebe i svoje klijente. Kako su godine prolazile, shvatio sam da će moje hapšenje i ovaj dan neizbežno doći".

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво