Navaljni tuži upravu zatvora jer mu je oduzela Kuran

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni, koji služi dvoipogodišnju kaznu zatvora, rekao je da će tužiti upravu zatvora jer mu je oduzela Kuran, koji je nameravao da proučava dok je u zatvoru.

Navaljni, inače, štrajkuje glađu već dve nedelje, protestujući zbog odbijanja zatvorskih zvaničnika da dozvole lekaru da ga pregleda zbog jakih bolova u leđima i nogama.

U objavi na Instagramu on je, međutim, naveo da je njegova prva tužba protiv zatvorskih službenika povezana sa muslimanskom svetom knjigom.

"Stvar je u tome što mi oni ne daju moj Kuran. I to me nervira ", napisao je Navaljni, dodajući da je "duboko proučavanje Kurana bio jedan od nekoliko ciljeva samopoboljšanja koje je sebi postavio dok je u zatvoru".

Opozicioni političar je rekao da mu nije omogućen pristup nijednoj knjizi koju je doneo ili naručio tokom proteklih mesec dana, jer sve njih zatvorske vlasti "pregledaju zbog ekstremizma", za šta zvaničnici kažu da su potrebna tri meseca.

"Zato sam napisao još jednu predstavku šefu (zatvora) i podneo tužbu", rekao je Navaljni.

Navaljni je uhapšen u januaru po povratku iz Nemačke, gde je proveo pet meseci oporavljajući se od trovanja nervnim agensima za koje krivi Kremlj. Ruske vlasti odbacile su optužbu.

Sud je Navaljnom u februaru naložio da odleži dve i po godine zatvora zbog kršenja uslovne kazne iz 2014. godine i napuštanja zemlje zbog lečenja u Nemačkoj, a Evropski sud za ljudska prava ocenio je da je takva presuda "proizvoljna i očigledno nerazumna".

Vlasti su prošlog meseca prebacile Navaljnog iz moskovskog zatvora u kaznenu koloniju IK-2 u Vladimirskoj oblasti, 85 kilometara istočno od ruske prestonice.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво