Читај ми!

Britanija sve bliže izlasku iz EU bez sporazuma

London i Brisel slažu se da će Ujedinjeno Kraljevstvo verovatno završiti proces izlaska iz Unije za tri nedelje bez postignutog trgovinskog sporazuma sa blokom 27 evropskih zemalja.

Velika Britanija istupila je iz EU 1. januara, ali je neformalni član do 31. decembra 2020, kada se zvanično okončava tranzicioni period tokom kojeg je bila deo jedinstvenog tržišta i carinske unije.

"Izgleda da veoma verovatno da ćemo morati da posegnemo za rešenjem koje mislim da će biti predivno za Veliku Britaniju. Od 1. januara moći ćemo da radimo ono što želimo", rekao je Boris Džonson obraćajući se novinarima.

"To će, očigledno, biti drugačije od onoga što smo nameravali da postignemo. Ako bude velike ponude, velike promene u onome što govore, onda moram reći ćemo tek videti", dodao je Džonson.

Prema navodima neimenovanog zvaničnika britanske vlade, Džonson je kasnije imao sastanak sa ministrom Majkl Govom i drugim zvaničnicima kao bi procenili spremnost zemlje za izlazak bez sporazuma.

Izvor agencije Rojters iz briselske administracije rekao je da je Ursula fon der Lajen prenela liderima 27 država članica briselskog bloka da su se pogoršale šanse za postizanje sporazuma.

Bez sporazuma Britanija će izgubiti poziciju koja joj garantuje povlašćen položaj u trgovanju i carinskim odnosima sa EU.

Džonson i fon der Lajenova dali su pregovaračima rok do nedelje uveče da ostvare napredak u vezi sa pravima za ribolov i zahtevima EU da se Britanija suoči s posledicama ukoliko u budućnosti ne bude poštovala pravila Brisela.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво