Читај ми!

Iranski naučnik ubijen daljinski upravljanim mitraljezom

Iranski nuklearni naučnik Mohsen Fehrizad ubijen je mitraljezom kojim je daljinski upravljano iz vozila, javila je poluzvanična novinska agencija "Fars".

Iranski zvaničnici okrivljuju Izrael za ubistvo Fehrizada i obećavaju osvetu. Međutim, postoje različite verzije o tome kako se napad na glavnog iranskog nuklearnog naučnika odigrao.

Prema izveštaju agencije Fars, Fehrizad je putovao sa ženom u neprobojnom automobilu. Uz njega su išla tri vozila u kojima su bili pripadnici bezbednosnih službi.

U jednom trenutku, naučnik je čuo pucanj i odbijanje metaka o neprobojni automobil, te je izašao da vidi šta se dešava.

Čim je napustio automobil, otvorena je vatra iz mitrljeza kojim je daljinski upravljano iz automobila "nisan" koji je bio parkiran na udaljenosti od oko 150 metara.

Fehrizad je pogođen najmanje tri puta, javila je agencija Fars. Jedan od telohranitelja je takođe pogođen. Posle pucnjave, "nisan" je eksplodirao. Napad je trajao oko tri minuta.

Si-En-En, koji je preneo vest, ističe da ne može da potvrdi verziju događaja koju je navela agencija Fars.

Drugi izveštaji 

Iranska studentska novinska agencija (ISNA) takođe je javila da je na Fehrizadov automobil otvorena vatra, posle čega je došlo do nove pucnjave i eksplozije. Oni su citirali iranskog ministra odbrane.

"Prema izveštajima članova Fehrizadovog obezbeđenja, njegov automobil je prvo bio na udaru vatre, nakon čega je otvorena vatra i iz automobila u blizini", naveo je. 

Iranska državna televizija je, međutim, javila da je prvo došlo do eksplozije, a da su onda napadači zapucali.

Iran je i ranije optuživao Izrael za ubistvo nekoliko iranskih nuklearnih naučnika, počev od 2010. godine.

Posle ubistva nuklearnog naučnika, Iranci se suočavaju sa novim osećajem ranjivosti i mučnom raspravom o tome kako odgovoriti u delikatnom trenutku.

Rojters dodaje da su iranski zvaničnici svesni političkih i vojnih posledica ukoliko napadnu Izrael, a takođe bi takav akt zakomplikovao napor izabranog predsednika SAD Džoa Bajdena da, kada bude preuzeo funkciju 20. januara, poboljša odnose sa Iranom.

Zapadne obaveštajne agencije videle su Fehrizada kao vodećeg stručnjaka u tajnom iranskom nuklearnom programu. Diplomate su ga često nazivale "ocem iranske bombe".

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво