Читај ми!

Etiopija pokreće završnu fazu operacije u Tigraju

Etiopska vojska pokrenuće završnu fazu vojne operacije u regionu Tigraj napadom na regionalnu prestonicu Mikele, najavio je premijer Abij Ahmed.

"Istekao je ultimatum od 72 sata kriminalnoj kliki TPLF da se mirno preda i naša vojna kampanja stigla je u završnu fazu", naveo je Ahmed na Tviteru.

On je dodao da će civilno stanovništvo biti pošteđeno i da su se već hiljade boraca predale.

Pobunjenici TPLF koji kontrolišu Tigraj, region na severu Etiopije, poručili su da će nastaviti borbu, prenosi Bi-Bi-Si.

Detalji borbi, međutim, teško se mogu proveriti jer su sve telefonske i internet komunikacije u Tigraju u prekidu.

Članovi podmlatka etničke grupe Tigrajana iz Etiopije ubili su  najmanje 600 civila tokom sukoba sa lokalnim bezbednosnim snagama u masakru u gradu Mai Kadra, saopštila je juče  Etopljanska organizacija za ljudska prava.

Napad koji se dogodio 9. novembra je bio usmeren ka osobama koje nisu tigrajanskog porekla, rekao je vladin zvaničnik, a preneo Rojters.

Međutim, agencija Rojters dodaje da nije mogla da potvrdi brojku ubijenih jer internet i telefonski kablovi u toj regiji su u prekidu i vrlo je teško doći do informacija.

Lideri Tigrajanskih snaga nisu bili dostupni za komentar, međutim, prethodno su demantovali bilo kakvu umešanost u masakr.

Napad je bio usmeren ka etničkim grupama Amhara i Volkait, koje žive u Mai Kadri.

Grad na severu Etipopije je pod opsadom zbog borbe vladinih snaga i tigrajanskih snaga, u sukobu koji traje tri nedelje, zbog čega je nastradalo na stotine ljudi, dodaje Rojters.

U izveštaju na dan napada, lokalna policija je proveravala lične karte građana, kako bi razlikovali osobe koje nisu tigrajanskog porekla od ostalih.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво