Читај ми!

Izrael traži izvinjenje Kristijane Amanpur zbog poređenja Trampa sa nacistima

Izraelska ministarka za dijasporu tražila je izvinjenje od čuvene novinarke Si-En-En-a Kristijane Amanpur a njeno poređenje Donalda Trampa i nacističke Kristalne noći nazvala "lažnim izjednačavanjem" i omalovažavanjem ogromne tragedije holokausta.

Izraelski zvaničnici tražili su reakciju Si-En-En-a na komentar istaknute voditeljke Kristijane Amanpur koja je uporedila postupke američkog predsednika Donalda Trampa sa Kristalnom noći, nacističkim pogromom nad Jevrejima koji se dogodio u Nemačkoj novembra 1938. godine.

U četvrtak se Amanpur, u uvodu vodećeg spoljnopolitičkog programa, pozvala na 82. godišnjicu Kristalne noći nazivajući nacistički program "napadom na činjenice" poredeći to sa Trampovim nepoštenjem.

"Ove nedelje pre 82 godine dogodila se Kristalna noć. Upravo taj potez nacista doveo je do genocida nad celim identitetom, a u kuli od zapaljenih knjiga gorele su činjenice, znanje, istorija i istina. Posle četiri godine napada Donalda Trampa na iste te vrednosti, tim Bajden-Haris obećava povratak normama, uključujući i istinu", rekla je Amanpurova u uvodnoj najavi emisije.

Izrealeska ministarka za poslove dijaspore Omer Jankelevič poslala je pismo predsedniku Si-En-En Džefriju Zukeru pozivajući Kristijanu Amanpour da se "odmah i javno izvini" zbog "neprihvatljivog poređenja" koje je napravila u emisiji četvrtak.

"Ovim otkrivamo lažnu ekvivalenciju između postupaka američkog predsednika koji je na vlasti, i zverstava pogroma Kristalne noći, koje su izvršili nacisti pre osamdeset dve godine, omalovažavajući ogromnu tragediju Holokausta", napisala je ministarka.

Kristalna noć je široko prepoznat kao "centralno polazište holokausta", nastavila je ministarka, optužujući Kristijanu Amanpour da umanjuje "jedinstveni značaj holokausta" upoređujući ga sa Trampovom administracijom.

"Iskrivljavanje i minimiziranje holokausta žalosne su laži koje samo podstiču zle glasove antisemitizma. Upotreba sećanja na Holokaust za jeftinu vrednost šoka i unapređivanje političke agende predstavlja duboko zabrinjavajuće i uvredljivo okretanje istorijskih i moralnih istina sa opasnim implikacijama ", navodi se u pismu.

Kako antisemitizam raste širom sveta, Izrael očekuje da će Si-En-En biti "partner u globalnim naporima u borbi protiv ove opasne bolesti, a ne da raspiruje njen plamen", zaključila je izraelska ministarka u pismu Si-En-En-u.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво