Читај ми!

Haos u Jerevanu, demonstranti upali u institucije

Demonstranti su upali u zgrade institucija u Jerevanu posle potpisivanja mirovnog sporazuma kojim se okončava najnoviji sukob na teritoriji Nagorno-Karabaha. Pretučen predsednik parlamenta. Pucnji na ulicama.

Stotine ljudi izašlo je na ulice pošto je jermenski premijer Nikol Pašinjan objavio da je potpisan sporazum.

Polomljeni su prozori na rezidenciji jermenskog premijera. Demonstranti su skinuli pločicu sa njegovim imenom sa vrata kancelarije i skandirali: "Nikol nas je izdao." Nije poznato gde se nalazi jermenski premijer.

Rulja je upala i u zgradu jermenskog parlamenta, u kojoj je došlo do sukoba, a leteli su razni obekti. Predsednik parlametna Ararat Mizojan je pretučen i ozbiljno je povređen.

Na ulicama Jerevana čuli su se i pucnji.

Premijer Jermenije, predsednik Azerbejdžana i predsednik Rusije potpisali su sporazum kojim se okončava rat koji na teritoriji Nagorno-Karabaha besni od 27. septembra.

"Odluku sam doneo posle duboke analize vojne situacije i procene pojedinaca koji najbolje razumeju tu situaciju, takođe na osnovu uverenja da je u postojećoj situaciji ovo najbolji mogući ishod. O svemu ovome ću se obratiti naciji u narednim danima", napisao je jermenski premijer Pašinjan na Fejsbuku.

Ruski predsednik Vladimir Putin saopštio je da će, prema sporazumu, ruski mirovnjaci biti raspoređeni duž linije fronta u Nagorno-Karabahu kako bi zaustavili vojni konflikt Jermenije i Azerbejdžana.

Svi pokretači današnjeg protesta u Jerevanu biće strogo kažnjeni, rekao je jermenski premijer Nikol Pašinjan na Fejsbuku.

"Neki od izazivača demonstracija su bili u Karabahu, ali iz nekog razloga su napustili svoje pozicije i pobegli odande. Većina tih što beži su sada ovde. Mogu da im poručim da će svi pokretači demonstracija biti najstrože kažnjeni", rekao je Pašinjan, a preneo Tas.

Demonstranti su povredili predsednika skupštine Jermenije Ararata Mirzojana u centru Jerevana, potvrdio je Pašinjan na Fejsbuku.

"Neke bitange su prebile Mirzojana. Morao je na operaciju, ali njegov život nije ugrožen", dodao je Pašinjan.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво