Читај ми!

Beloruski radnici napuštaju pojedine fabrike, policija hapsi studente u Minsku

Nakon nereda i masovnih hapšenja na demonstracijama održanim u nedelju, beloruska opozicionarka Svetlana Tihanovska najavila je za danas početak "nacionalnog štrajka", a na društvenim mrežama su se pojavili snimci radnika koji napuštaju svoja radna mesta, dok policija hapsi studente.

Bivša kandidatkinja opozicije na predsedničkim izborima Svetlana Tihanovska je još početko meseca postavila ultimatum, preteći štrajkom u svim industrijskim granama ukoliko Aleksandar Lukašenko ne podnese ostavku.

Nakon što je vlada Aleksandra Lukašenka primenila silu kako bi razbila proteste koji su održani u nedelju, Tihanovska je najavila da će sva preduzeća u ponedeljak stupiti u generalni štrajk

Na društvenim mrežama su se jutros pojavile fotografije i video-snimci radnika koji napuštaju svoja radna mesta u beloruskim fabrikama.

Policija hapsi studente

Policija u Minsku uhapsila je studente koji su se odazvali pozivu opozicije da učestvuju u nacionalnom štrajku.

Policija je počela nasilno da hapsi studente, kojih je bilo stotinak u povorci u centru Minska, i da ih uvodi u policijska vozila.

Istovremeno, ispred zgrada fakulteta u Minsku grupe studenata okupile su se da mirnim protestom iskažu nezadovoljstvo državnom politikom.

Hapšenja, šok-bombe, gumeni meci

U nedelju su se demonstranti okupili na ulicama Minska i drugih gradovima širom Belorusije, mahali crveno-belim zastavama opozicije i uzvikivali "štrajk".

Lokalni mediji su preneli da se oko 100.000 ljudi pridružilo demonstracijama u glavnom gradu Minsku.

Ruski reporteri su sa lica mesta preneli da je ispaljeno najmanje deset šok-bombi, kao i da je policija upotrebila gumene metke. Snage bezbednosti su blokirale puteve u centru Minska, a postavljeni su i vodeni topovi.

Beloruske vlasti su uhapsile 290 demonstranata, a hapšeni su i novinari, prenela je agencija TASS.

U izveštaju neregistrovane organizacije za zaštitu ljudiskih prava "Vesna", navedeno je da je policija najviše demonstranata uhapsila u Minsku i u Grodnom, kao i da su demonstracije održane u Brestu, Bobruisku, Vetebsku, Mogiliovu, Pinsku, Polocku i drugim gradovima širom zemlje.

Ključni zahtev demonstranata je ostavka predsednika Aleksandra Lukašenka, prekid nasilja u državi i puštanje na slobodu političkih zatvorenika.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво