Sud u SAD presudio da Iran mora da plati više od milijardu dolara zbog otmice bivšeg agenta FBI

Američki okružni sud u Vašingtonu doneo je presudu prema kojoj je Iran dužan da isplati oko 1,23 milijarde evra (1,45 mijarde dolara) porodici bivšeg agenta FBI, za kojeg se veruje da su ga otele iranske vlasti tokom neovlašćene misije CIA na ostrvu Kiš.

Porodica Roberta Levinsona i vlada SAD veruju da je bivši agent preminuo dok je bio u pritvoru u Iranu.

Te otpužbe Iran odavno negira, mada zvaničnici te zemlje povremeno daju kontradiktorna objašnjenja o tome šta se mu se dogodilo na ostrvu Kiš.

Američki okružni sud u Vašingtonu je u četvrtak doneo presudu prema kojoj je Iran dužan da Levinsonovoj porodici isplati oko 1,23 milijarde evra na ime odštete za njegovu otmicu, prenosi AP.

Sudija je rekao da je Iran bivšeg specijalnog agenta FBI i DEA držao u zarobljeništvu i mučio punih 13 godina, istakavši da vlasti ove zemlje i do današnjeg dana odbijaju da prihvate odgovornost za ovo delo.

Iranski zvaničnici i državni mediji nisu odmah prokomentarisali presudu američkog suda, na kojem Iran nije imao odbranu.

Iranska misija pri UN nije odmah odgovorila na zahtev za komentar koji su joj uputili novinari Asošijeted presa.

Tenzije između SAD i Irana ne gube na intenzitetu, usled maksimalnog pritiska američkog predsednika zbog iranskog nuklearnog programa.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво