EK: Prekršajni postupak protiv Velike Britanije zbog kršenja sporazuma o povlačenju

Evropska komisija poslala je Velikoj Britaniji formalno pismo o kršenju obaveza iz Sporazuma o povlačenju. To je početak formalnog prekršajnog postupka, a Velika Britanija ima mesec dana da odgovori na pismo, navodi se u Briselu.

U Evropskoj komisiji naglašavaju da je Velika Britanija ranije pozvana da do kraja septembra povuče problematični deo Zakona o unutrašnjem tržištu.

Dodaje se da Zakon po svojoj priodi krši obaveze preuzete u dobroj veri, a koje proističu iz dogovorenog Ugovora o razdruživanju.

"Rok je istekao juče, problematične odredbe nisu povučene i Komisija je slanjem zvaničnog obaveštanje vlastima Ujedinjenog Kraljvestva pokrenula prvi korak prekšajnog postupka", kaže predsednica Komisije Ursula fon der Lajen.

U Briselu navode da će i pored ovog koraka nastaviti da rade na poptunoj i blagovremenoj primeni Sporazuma o povlačenju Ujedinjenog Kraljevstva iz EU.

"Mi se pridržavamo preuzetih obaveza", zaključila je fon der Lajen.

Trgovinski razgovori partnera nastaviće se ove nedelje u Briselu, a premijer Velike Britanije Boris Džonson ocenio je da bi sagovornici trebalo da "nastave dalje", ukoliko se dogovor ne postigne do sredine oktobra. 

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво