Rat oko Nagorno-Karabaha, snimci razaranja i međusobne optužbe

Ne smiruje se sukob Jermenije i Azerbejdžana oko regiona Nagorno-Karabah. Nastavljena je razmena artiljerijske vatre duž cele linije fronta. Dve strane se uzajamno optužuju za najnoviju eskalaciju nasilja već četvrti dan. Azerbejdžan saopštio da neće prekidati operacije dok jermenske trupe ne napuste Nagorno-Karabah.

Oružane snage Nagorno-Karabaha uništile su sistem teških raketnih lansera tipa TOS-1A azerbejdžanskih oružanih snaga koji nose zapaljive aerosolne bojeve glave, saopštila je predstavnica jermenskog ministarstva odbrane Šušan Stepanijan.

"I toku su teške borbe i lokalne jednice Nagorno-Karabaha uzvraćaju po položajima napadača. Likvidiran je veliki broj neprijateljskih vojnika i uništeno naoružanje, uključujući sistem teških raketnih lansera tipa TOS-1A azerbejdžanskih oružanih snaga koji nose zapaljive aerosolne bojeve glave", navela je Stepanijanova, preneo je Tas.

Azerbejdžansko ministarstvo odbrane je saopštilo jutros da jermenska artiljerija zasipa granatama grad Terter, koji se nalazi uz samu liniju fronta. 

Ministarstvo odbrane Jermenije objavilo je prethodno na vladinoj onlajn platformi fotografije aviona "suhoj 25" za koji tvrde da ga je oborio turski avion, prenosi Rojters.

Turska i Azerbejdžan negirali su navodnu umešanost u obaranje aviona.

Prema dostupnim izveštajima sa lica mesta, jermenska artiljerija uništava infrastrukturu, a u napadima ima i civilnih žrtava.

Jermenski šef diplomatije Zohrab Mnacakanijan uputio je pismo generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu u kojem ga je informisao o "vojnoj ofanzivi koju su pokrenule vlasti u Bakuu".

U saopštenju UN navodi se da je ministar inostranih poslova Jermenije izrazio duboku zabrinutost povodom izjava iz Ankare o bezuslovnoj podršci aktivnostima koje sprovode vlasti Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu.

Alijev: Turska ne učestvuje u sukobu 

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev negirao je optužbe Jermenije da Turska aktivno učestvuje u oružanim sukobima u Nagorno-Karabahu.

"Turska nije deo sukoba i ne učestvuje u njemu jer za to nema potrebe", rekao je Alijev za rusku televiziju i ocenio da Turska nastoji da bude "faktor stabilnosti" u regionu, preneo je Tas.

"Turska je naša bratska nacija i naš saveznik. Ona nam samo pruža moralnu podršku i mi smo zahvalni Ankari na ispoljenoj solidarnosti. Turska ne učestvuje u ovom sukobu", naglasio je Alijev.

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem prošle nedelje, a Baku i Jerevan se međusobno optužuju za početak borbenih dejstava. 

Rat između azerbejdžanskih i jermenskih snaga razbuktao se u Nagorno-Karabahu. Tenzije između dve zemlje nisu prestajale tokom godina, uprkos pokušajima stranih diplomata da se postigne rešenje mirnim putem. Za sada se borbe uglavnom vode artiljerijom, tenkovima, dronovima i helikopterima

уторак, 16. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво