Читај ми!

Britanija uvela sankcije Lukašenku, njegovom sinu i saradnicima

Velika Britanija je uvela sankcije beloruskom predsedniku Aleksandra Lukašenka, njegovom sinu i šestorici drugih visokih vladinih zvaničnika nakon spornih predsedničkih izbora i represije nad demonstrantima u Belorusiji.

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab izjavio je da su sankcije uvedene kao deo koordiniranog pristupa s Kanadom, "u težnji da se podrže demokratske vrednosti i izvrši pritisak na one odgovorne za represiju", prenosi AP.

Mere uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine za osam osoba iz beloruske vlade, uključujući Lukašenka, njegovog sina Viktora Lukašenka i Igora Sergenka, šefa predsedničke administracije. Slične sankcije uvela je i Kanada.

Britanska vlada je navela da je Lukašenko, koji Belorusijom upravlja više od 26 godina, prvi lider koji je sankcionisan u okviru novog britanskog programa sankcija za ljudska prava, koji je uveden u julu.

"Danas su Velika Britanija i Kanada poslale jasnu poruku uvođenjem sankcija nasilnom i prevarantskom režimu Aleksandra Lukašenka. Ne prihvatamo rezultate ovih nameštenih izbora", rekao je Rab.

Belorusija uvodi sankcije zvaničnicima baltičkih država

Belorusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će uvesti sankcije protiv oko 300 zvaničnika baltičkih država u znak odmazde zbog uvođenja zabrane putovanja većem broju beloruskih zvaničnika, javila je Belta.

Ministarstvo ja navelo da će staviti na svoju listu oko 100 zvaničnika iz svake od baltičkih država - Estonije, Letonije i Litvanije, preneo je Rojters.

Te zemlje su 25. septembra uvele zabranu putovanja za oko 100 beloruskih zvaničnika, dodavši ih na spisak zvaničnika kojima su već uvedene sankcije, a na kojem se od ranije nalaze predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko i još 29 zvaničnika.

Na novom spisku se nalaze pripadnici interventne policije, sudije Vrhovnog i Ustavnog suda i članovi predsedničke administracije, saopšteno je iz kabineta predsednika Litvanije.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво