Tramp odbio da se obaveže na mirnu predaju vlasti ako izgubi na predsedničkim izborima

Američki predsednik Donald Tramp na konferenciji za medije u Beloj kući odbio je da se obaveže na mirnu predaju vlasti ako izgubi na predsedničkim izborima u novembru.

Na pitanje novinara da li će pristati na mirnu tranziciju vlasti, jedno od osnovnih načela američke demokratije, Tramp odgovara : "Pa, moraćemo da vidimo šta će se desiti", prenosi Si-En-En.

Naveo je i da misli da će o rezultatima izbora odlučivati Vrhovni sud, ponovo izražavajući sumnju u regularnost glasanja putem pošte.

On smatra da je zato važno da u Vrhovnom sudu bude devet sudija.

"Ova obmana koju izvode demokrate je obmana koja će se naći pred Vrhovnim sudom SAD i mislim da nije dobro da imamo situaciju u kojoj može da se dogodi ishod 4-4", rekao je Tramp.

Tramp je na Tviteru objavio da će su subotu objaviti ime sudije koju želi da imenuje na mesto sudije Vrhovnog suda Rut Bejder Ginzberg koja je preminula u petak.

Kanidat demokrata na predsedničkim izborima Džo Bajden, pozvao je kandidata koji pobedi na izborima da sačeka sa nominacijom za Vrhovni sud do posle inauguracije u januaru 2021.

Republikanci, međutim, žele da iskoriste priliku i uz pomoć većine koju imaju u Senatu, ojačaju i konzervativnu većinu u Vrhovnom sudu na 6-3, dok je pre smrti sudije Ginzberg ta većina bila 5-4.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво