"Asanž će pokušati da se ubije ako bude izručen SAD"

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž će vrlo verovatno pokušati da se ubije ako bude poslat u Sjedinjene Američke Države zbog optužbi za špijunažu, izjavio je psihijatrijski stručnjak Majkl Kopelman na saslušanju za Asanžovo izručenje.

Majkl Kopelman, počasni profesor neuropsihijatrije na Kraljevskom koledžu u Londonu, rekao je da Asanž ima istoriju depresije i da postoji vrlo visok rizik za samoubistvo ako pokušaj izručenja u SAD uspe, preneo je AP.

"Prema mom mišljenju, neposredna ekstradicija ili stvarno izručenje pokrenuće pokušaj", rekao je Kopelman tokom svedočenja na londonskom krivičnom sudu "Old Bejli".

Istakao je da postoji obilje poznatih faktora rizika, uključujući porodičnu istoriju depresije i samoubistva i izolaciju koju je Asanž doživeo prvo u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, gde se sklonio 2012. godine, a od aprila 2019. godine u britanskom zatvoru.

Kopelman je rekao da je Asanžu, takođe, dijagnostikovan poremećaj iz autističnog spektra, što je povezano sa povećanom sklonošću da razmišlja o samoubistvu.

Saslušanje o izručenju je počelo 7. septembra i trebalo bi da traje do početka oktobra, a očekuje se da će sudiji Vanesi Baraitser biti potrebne nedelje ili čak i meseci da donese odluku.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво