Svetski lideri saglasni: Samo zajedno protiv izazova

Tokom održavanja posebne sednice UN posvećene 75-godišnjici od osnivanja te organizacije, svetski lideri složili su se da je potrebna jača saradnja.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel ocenio je da izazovi budućnosti nisu isti danas kao što su bili pre 75 godina, kada su osnovane Ujedinjene nacije, i da ti izazovi traže naše potpuno zalaganje i borbu za univerzalne vrednosti.

Mišel je, govoreći na sednici UN povodom 75 godina od osnivanja te orghanizacije, podsetio da se prethodni generalni sekretar Kofi Anan zalagao za univerzalne vrednosti.

"Pandemija kovida 19 nam je otvorila oči da je integritet svakog ljudskog bića veoma važna", rekao je Mišel i ponovio da je zajednička borba veoma bitna u mnogim stvarima, pre svega razvoju vakcina i dostupnosti uspešnog tretiranja korona virusa.

"Moramo da uvažavamo to što nemamo svi istu istoriju, kulturu, običaje", naglasio je Mišel.

Kako je rekao, on je i kao političar i kao građanin zabrinut za budućnost planete i da bi voleo da obezbedi da njegova i druga deca koja imaju slobodu i poštovanje, svet bez diskriminacije, kao i pristiup vodama i šumama i "šire svoja krila".

Predstavnica SAD izjavila je da institucije postoje da služe ljudima, kao i da su SAD ponosne što su 75 godina služile UN.

Kako je rekl, ta organizacija je doživela neverovatnu evoluciju.

"Jasno je da UN su osnovane da čuvaju mir i sačuvaju svet od rata", rekla je predstvnica sad i istakla da je Amerika bila najveći donator UN svih 75 godina, ali i da je vreme da se istaknu svi uspesi, ali i slabosti Svetske organizacije.

Si: UN mora da pokaže veći balans

Kineski predsednik Si Đinping izjavio je da je pandemija koronavirusa veliki izazov za čovečanstvo, a zbog nove realnosti svet mora da razmislimo kakve UN želi za svet u eri posle kovida 19.

Kako je rekao, svi moramo zajedno da radimo kako bi osigurali bezbednost, što je imperativ.

"UN bi morale da budu balansiranije i da reflektuju interese većine zemalja u svetu. Odnosi moraju da budu zasnovani na pravilima i institucijama, a UN moraju da se zalažu za saradnju. Moramoda napravimo veliku porodicu harmonije i saradnje", rekao je Si.

Govoreći o osnivanju UN pre 75 godina, on je rekao da je tada zabeležen napredak u ljudskom društvu i promene na svetskom pejzažu.

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da su se brojni graditelji mira obavezali na različitim nivoima da rade u službi UN.

Kako je rekao, postoji posvećenost i potreba da se suočimo sa realnošću.

"Moramo odmah i sada da reagujemo, moramo da sarađujemo", poručio je Makron.

Generalni sekretar UN Antonoio Guteres izjavio je da samo bliskijom i efikasnijom saradnjom mogu da se reše brojni izazovi sa kojima se svet suočava.

Antonio Guteres je na otvaranju sednice, povodom 75. godišnjice UN rekao da su od osnivanja UN eskalirale geopolitičke tenzije i da je nuklearno naoružanje postalo velika opasnost.

Kako je rekao, poslednja dešavanja, a posebno pandemija koronavirusa, pokazali su svu ranjivost sveta, zbog čega zemlje moraju da se ujedine da rešavaju zajedno probleme.

"Međunarodna saradnja je ključna za suočavanje s realnošću. Solidarnost je još potrebnija", rekao je Guteres.

Govoreći o osnivanju UN, Guteres je kazao da je trebalo da se dogode dva svetska rata i odnesu milione žrtava da bi se svetski lideri dogovorili o saradnji i vladavini prava, što je donelo rezultate.

"Nikada nije prošlo više godina bez konflikta velikih sila što je veliko dostignuće i koje moramo da očuvamo. Pred nama su i mnogi izazovi poput klimatskih promena, rastuće gladi širom sveta, ali i rastuće mržnje", zaključio je Guteres.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво