Sporazum Bahreina i Izraela, stižu različite reakcije

Bahrein je pristao da normalizuje odnose sa Izraelom, a u sklopu šire diplomatske kampanje predsednika Donalda Trampa i njegove ainistracije da u potpunosti integrišu jevrejsku državu u Bliski istok, javlja AP.

Bahrein je postao druga zemlja Persijskog zaliva koja je sklopila sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa sa Izraelom, nakon što su to nedavno učinili UAE, navodi Rojters. 

Donald Tramp je najavio sporazum nakon telefonskog razgovora sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i bahreinskim kraljem Hamadom bin Isa Al Kalifom. 

Trojica lidera takođe su izdala kratku zajedničku izjavu, kojom su potvrdila sporazum.

Sporazum o normalizaciji veza Bahreina sa Izraelom označava "novu eru mira", izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanjahu nakon što je američki predsednik najavio novi sporazum.

"Dugi niz godina ulagali smo u mir, a sada će mir ulagati u nas, doneće zaista velike investicije u izraelsku ekonomiju - i to je veoma važno", rekao je Netanjahu u video izjavi, prenosi Rojters.

Tramp je prethodno izjavio da je moguće da će se još jedna zemlja uskoro pridružiti diplomatskom sporazumu između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Njegovi pregovarači pokušavaju da nagovore druge zalivske države da se pridruže normalizaciji odnosa sa Izraelom, preneo je Rojters.

Tramp: Razgovarao sam sa kraljem Saudijske Arabije 

"Sledeće nedelje u Beloj kući imaćemo potpisivanje između UAE i Izraela, a mogli bismo imati i još neku zemlju. I reći ću vam da ima mnogo zemalja koji žele to da urade", rekao je Tramp na konferenciji za novinare u Beloj kući.

Tramp nije obelodanio ime zemlje koja bi se mogla sledeća pridružiti, ali je predvideo da će i Saudijska Arabija to na kraju učiniti.

"Čućete kako dolaze druge zemlje u relativno kratkom vremenskom periodu. I mogli biste imati mir na Bliskom istoku", rekao je predsednik SAD.

Prema njegovim rečima, na kraju će se dogoditi da uđe veliki broj zemalja.

"Ući će velike zemlje. Razgovarao sam sa kraljem Saudijske Arabije, razgovarali smo. Tek smo počeli dijalog. I oni će doći", poručio je Tramp.

Reakcije na sporazum

Ministarstvo spoljnih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) čestitalo je Bahreinu i Izraelu zbog odluke da ponovo uspostave diplomatske odnose.

Taj potez će doprineti regionalnoj stabilnosti i napretku, navodi se u saopštenju Ministarstva UAE objavljenom na Tviteru. 

Predsednik Egipta Abdel Fatah al-Sisi ocenio je kao "važan korak" uspostavljanje diplomatskih odnosa Izraela i Bahreina.

Sporazum će pomoći uspostavljanju "stabilnosti i mira na Bliskom istoku, time što će doprineti pravednom i trajnom rešenju palestinskog pitanje", napisao je Al-Sisi na Tviteru.

Sporazum Izraela i Bahreina je velika izdaja islama i Palestinaca, saopštio je na Tviteru specijalni savetnik za međunarodne odnose predsednika iranskog parlamenta Hosein Amir-Abdolahian, reagujući na sporazum dve zemlje o uspostavljanju diplomatskih odnosa. 

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova oštro je osudilo odluku Bahreina da uspostavi diplomatske odnose s Izraelom, ocenivši da će se time zadati novi udarac pokušajima da se odbrani "palestinska stvar".

"To će dodatno ohrabriti Izrael da nastavi s nelegitimnim postupcima usmerenim ka Palestini i njegove napore da trajnom učini okupaciju palestinskih zemalja", navodi se u saopštenju ministarstva koje prenosi Rojters.

Palestinski zvaničnici osudili su sporazum o normalizaciji diplomatskih odnosa Izraela i Bahreina ocenivši da im je time jedna arapska država još jednom "zabila nož u leđa".

Palestina je pozvala svog ambasadora u Manami na konsultacije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova nakon što je objavljen sporazum. 

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво