Lukašenko: Ponavljanje izbora je smrt za Belorusiju kao državu

Ponavljanje izbora značilo bi smrt Belorusije kao države, izjavio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko na skupu podrške njegovoj politici u Minsku. U glavnom gradu Belorusije održan je i miting opozicije, koja ga smatra najvećim u istoriji zemlje.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko pridružio se danas svojim pristalicama na skupu ispred sedišta vlade u Minsku.

Lukašenko je rekao da neće dozvoliti predaju Belorusije ni po cenu sopstvenog života.

"Zajedno sa vama, uprkos svim poteškoćama i nevoljama, izgradili smo divnu zemlju. Kome ste vi odlučili da je predate ? Ukoliko bilo ko pokuša da preda ovu zemlju suprotstaviću se tome, makar i mrtav", rekao je Lukašenko.

Ukazujući da rukovodstvo NATO-a traži nove izbore, predsednik Belorusije je rekao da bi ispunjenje te želje bila smrt države. 

U znak zahvalnosti, Lukašenko je klekao pred svojim pristalicama koji su se okupili na trgu Nezavisnosti.

"Hvala vam. Prvi put u svom životi sam na kolenima, pred vama. Vi ste to zaslužili", zaključio je Lukašenko.

Sa skupa podrške predsedniku Belorusije upućen je apel da nacija bude jedinstvena kako bi se sprečila podela u društvu.

"Kao nacija mi smo odabrali, ali neko nastoji da nam ukrade pobedu. Spoljne sile raspiruju nerazumevanje i pokušavaju da unište ono što je stvoreno radom naših očeva. Nećemo nikome dozvoliti da nam ukrade budućnost zemlje", navodi se u saopštenju i konstatuje da protesti vode ka podeli društva, prenosi Tas.

Policija je saopštila da je na mitingu podrške beloruskom predsedniku bilo oko 65.000 ljudi i da je održan bez incidenata.

"Opozicija je potkupljena. To su kriminalci koji napadaju našu policiju. Gde su roditelji te dece koja izlaze na ulice?", smatra jedan Lukašenkov simpatizer.

Poruke opozicije: Hoćemo promene 

Na ulicama Minska posle kontramintinga, održan je Nacionalni marš slobode, u organizaciji opozicije, koja ga smatra najvećim u istoriji Belorusije.

Sedmi dan od predsedničkih izbora protivnici aktuelne vlasti imaju isti zahtev – da Lukašenko ode posle 26 godina na vlasti.

"Hoćemo promene, hoćemo da u ovoj zemlji ljudski život vredi. Sadašnji režim samo pogoršava situaciju", rekao je jedan pristalica opozicije. 

Protesti u Belorusiji su počeli nakon objavljivanja rezultata predsedničkih izbora na kojima je pobedio Aleksandar Lukašenko sa više od 80 odsto glasova.

Opozicija ih nije priznala, dok je liderka opozicije Svetlana Tihanovska napustila zemlju i otišla u Litvaniju.

Prva tri dana demonstracije su bile nasilne, policija je koristila suzavac, vodene topove, šok-bombe i gumene metke za njihovo rasterivanje.

Prema podacima Ministarstva policije Belorusije, u neredima od 9. do 13. avgusta povređen je 121 policajac, dok je pokrenuto 90 krivičnih postupaka. Jedna osoba je poginula. Uhapšeno je skoro 7.000 demonstranata, ali je veliki broj njih kasnije pušten.

Razgovor Putina i Lukašenka

Predsednici Rusije i Belorusije Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko ponovo su danas razgovarali telefonom o situaciji u Belorusiji i protestima posle predsedničkih izbora i potvrdili spremnost da zajednički odgovore na spoljne pretnje, javlja Belta.

Kako je saopštila pres-služba predsednika Belorusije, oni su ponovo potvrdili da će "u slučaju pogoršanja situacije usled spoljnih pretnji reagovati zajednički na osnovu sporazuma o savezništvu dve zemlje".

Kremlj je saopštio da su dvojica lidera razmotrili situaciju u Belorusiji nakon izbora, između ostalog i pritiske koji na nju dolaze spolja. 

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво