Turska i Iran osudili sporazum UAE sa Izraelom

Tursko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da istorija neće zaboraviti i da nikada neće oprostiti, kako kažu, "licemerno ponašanje" Ujedinjenih Arapskih Emirata u postizanju sporazuma sa Izraelom o normalizaciji odnosa. Sporazum osudio i Iran.

Kako se navodi u saopštenju, narod Palestine i administracija imaju pravo da oštro reaguju protiv sporazuma koji, kako se navodi, preinačuje redosled politike Bliskog Istoka sa palestinskog pitanja na borbu protiv Irana, prenosi Rojters.

"Istorija i savest naroda u regionu neće zaboraviti i nikada oprostiti ovo licemerno ponašanje UAE, kojim su izdali palestinske stavove radi svojih interesa", navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da zabrinjava mogućnost da bi UAE mogle jednostranim potezom da pokušaju da uklone Arapski mirovni plan postignut 2002. godine, koji je sklopila Arapska liga.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan kaže da Turska razmatra mogućnost zatvaranja ambasade u Abu Dabiju i suspendovanja diplomatskih odnosa sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima zbog trilateralnog sporazuma koji su UAE postisali sa Izraelom i SAD, preneo je Rojters.

Posrednik u postizanju sporazuma Izraela i UAE bio je američki predsednik Donald Tramp, a dodaje se da Izrael takve sporazume ima sa Egiptom i Jordanom.

Reagovalo je i iransko ministarstvo spoljnih poslova i optužilo UAE da su "nepravično zabili nož u leđa palestinskom narodu i svim muslimanima".

UAE su saopštili da se sporazumom usporava plan Izraela da unilateralno anektira delove okupirane Zapadne obale, koje Palestinci smatraju srcem svoje buduće države.

Posle Egipta i Jordana, UAE su ovim sporazumom postali treća arapska zemlja koja će imati pune diplomatske odnose sa Izraelom.

Palestinci su ocenili da ovaj sporazum predstavlja "izdaju" i pozvali arapske i muslimanske zemlje da mu se suprotstave.

 

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво