Većina Nemaca za izlazak američkih trupa iz njihove zemlje

U istraživanju agencije "YouGov" u ime novinske agencije DPA, oko 47 procenata učesnika izjavilo je da se zalaže za odluku Pentagona o povlačenju skoro 12.000 američkih vojnika iz Nemačke. Svaki četvrti anketirani Nemac insistirao je da američko vojno prisustvo u zemlji bude svedeno na nulu, prenosi RT.

Donald Tramp povlači američke trupe iz Nemačke kako bi 'kaznio' Berlin zbog kupovine ruskog gasa i zbog nedovoljnog doprinosa NATO-u, ali novo istraživanje pokazuje da su ljudi u toj zemlji zapravo srećni što to čini.

Oko 47 odsto učesnika u istraživanju koje je anketirao YouGov u ime novinske agencije DPA, izjavilo je da se zalaže za odluku Pentagona o povlačenju skoro 12.000 američkih vojnika iz Nemačke.

Štaviše, svaki četvrti anketirani Nemac insistirao je da američko vojno prisustvo u zemlji bude svedeno na nulu.

Samo 28 procenata smatra da 36.000 pripadnik kontingenta mora ostati onakav kakav jeste, dok je četiri procenta reklo da žele više američkih vojnika. Ostali su odbili da odgovore.

Stavovi nemačke javnosti o tom pitanju u oštroj su suprotnosti sa stavovima državnih zvaničnika. Pet od šest parlamentarnih grupa u Bundestagu usprotivilo se povlačenju, pri čemu je samo Levica da Amerikanci moraju u potpunosti otići.

"Umesto da ojača NATO, to će oslabiti alijansu", rekao je Norbert Rotgen, koji stoji na čelu  Saveza hrišćanskih demokrata. Lider Hrišćansko-socijalne unije Markus Šoder takođe je upozorio da sprovođenje te odluke "stavlja teret na nemačko-američke odnose".

Prošle nedelje je američki ministar odbrane Mark Esper najavio da će Pentagon iz Nemačke povući gotovo 12.000 vojnika, što je značajno povećanje od prvobitno planiranog broja od oko 9.500.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво