Uragan "Isaja" pogodio Severnu Karolinu, Tramp proglasio vanredno stanje

Nakon što se nekoliko dana polako kretao uz jugoistočnu obalu SAD, uragan "Isaja" je udario u kopno na području Severne Karoline. Nacionalni centar za uragane upozorio je na snažne vetrove, poplave i visoke talase. Predsednik SAD Donald Tramp proglasio je vanredno stanje za državu Floridu i Severnu i Južnu Karolinu.

Uragan je pogodio kopno Severne Karoline u 23.10 po lokalnom vremenu u ponedeljak (jutros u 5.10 po srednjoevropskom vremenu), saopštio je Nacionalni centar za uragane.

Vetar duva brzinom od 140 kilometara na čas. 

"Isajas" je po snazi prešao u tropsku oluju kada je pogodio karipska ostrva, ali je juče ponovo ojačao u uragan kategorije jedan. Na Karibima je dvoje ljudi poginulo u uraganu.

Nacionalni centar za uragane upozorio je na snažne vetrove, poplave i visoke talase u Severnoj i Južnoj Karolini, gde su stanovnici navikli da se skoro svakog leta suočavaju sa olujama.

Predsednik SAD Donald Tramp proglasio je vanredno stanje za državu Floridu i Severnu i Južnu Karolinu da bi mogla da se oslobode savezna sredstva.

Guverner Floride Ron Desantis poglasio je vanredno stanje za 12 okruga uz obalu Atalantskog okeana.

Uragan je naterao vlasti u delovima Floride da zatvore mesta za testiranje koronavirusa u trenutku kada broj zaraženih raste u toj državi.

U Severnoj Karolini, guverner Roj Kuper takođe je proglasio vanredno stanje u priobalnim okruzima i naredio evakuaciju ostrva Okrakok.

Pozvao je građane da ne voze na poplavljenim putevima, sklone se na sigurna mesta i pripreme opremu za hitne situacije.

Takođe je pozvao građane da nose maske i dezinfekciona sredstva i da poštuju fizičko distanciranje zbog ponovnog rasta broja slučajeva koronavirusa. 

Na Bahamima, zvaničnici su evakuisali ljude u Abaku i na istočnom kraju Grand Bahama, koji su živeli u privremenim objektima još od uragana "Dorijan".

Ranije, dok je još bio tropska oruja,"Isaja" je protutnjao Portorikom i Dominikanskom Republikom, izazivajući prekid snabdevanja strujom i manje odrone zemljišta.

Na Karibima su život izgubile dve osobe.

U Dominikanskoj Republici jedan čovek je izgubio život usled strujnog udara izazvanog padom električnog kabla dok je u Portoriku život izgubila jedna žena.

Upozorenje zbog tropske oluje na snazi je u ponedeljak rano ujutro duž obale od Floride do Delavera.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво