Četvorica najvećih pred Kongresom, istorijsko ispitivanje trajalo više od pet sati

Lideri četiri najveće američke tehnološke kompanije - "Fejsbukov" Mark Zakerberg, "Amazonov" Džef Bezos, "Alfabetov" Sundar Pičai i "Eplov" Tim Kuk – svedočili su pred Kongresom.

Šefovi tehnoloških giganata odgovarali su na pitanja kongresmena putem video-linka, a glavna tema ispitavanja bilo je da li su njihove kompanije postale predominantne na tržištu.

Gardijan prenosi da je ispitivanje, koje se u medijima širom sveta ocenjuje kao "istorijsko", trajalo više od pet sati, a zakonodavci su izneli "milione" stranica dokaza prikupljenih tokom godina antitrustovskih istraga ovih kompanija.

Tokom saslušanja izneli su informacije sakupljene iz unutrašnjih dokumenata i razgovora sa anonimnim izvorima iz ovih velikih kompanija.

Brojni mediji o ovom događaju izveštavali su satima iz časa u čas, a nakon saslušanja britanski Gardijan preneo je najvažnije crtice sa saslušanja.

Kako prenosi Gardijan, Zakerberg je najžešće kritikovan zbog kupovine "Instagrama" od strane njegove kompanije "Fejsbuk".

"Epl" je trpeo osude zbog "Ep stora" (prodavnice aplikacija) i zbog toga što blokira konkurente da ga koristi.

Najintenzivnija kritika na račun "Gugla" došla je zbog njegove reklamne politike i postupanja sa konkurentima, dok je za vlasnika "Amazona" najveći broj pitanja bio i načinu tretiranja trećih brendova na veb stranici.

Saslušanje je zatvoreno rečima demokratskog kongresmena Dejvida Sisilajna koji je rekao da predlaže zakonodavne akcije za kompanije koje su učestvovale u ispitivanju.

"Ove kompanije, kakve danas postoje, imaju monopol. Neke je potrebno razbiti, svi moraju biti pravilno regulisani i smatrani odgovornim", rekao je Sisilajn.

"Amazon", "Fejsbuk" i "Gugl" zajedno drže 62 odsto oglašavanja na internetu u SAD i čine pet milijardi američke ekonomije.

Svetski mediji pišu da se verovatno radi o "najviše moći i bogatstva" ikada okupljenog na istom mestu u isto vreme, prenela je Hina.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво