Na Crvenom trgu legendarni T-34 i JARS, na nebu Su-57

U Moskvi je održana Vojna parada povodom obeležavanja 75. godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Na paradi su učestvovali i pripadnici Vojske Srbije, a paradi je prisustvovao i predsednik Aleksandar Vučić.

Parada je održana u nekoliko gradova u Rusiji, a učestvovalo je oko 64.000 ljudi. Samo na Crvenom trgu bilo je 14.000 pripadnika vojske Rusije i drugih zemalja.

Urednik emisije "Dozvolite" Goran Janićević ukazuje da Rusija ima razvijenu instituciju vojnih parada – njima prikazuju svoju vojnu moć, političku stabilnost i da imaju veoma razvijenu kulturu sećanja na Otadžbinski rat, kako oni nazivaju Drugi svetski rat. 

Prikazan je sistem "Pancir SM" sa novim specijalnim raketama za obaranje dronova, koji su novi bezbednosni izazov u celom svetu. Rusi su se, kao lider u raketnoj tehnologiji, odlučili da prvi prikažu rakete i pokažu da imaju vojnu moć na tom polju, najavio je Janićević uoči parade.

Prikazana su i modifikovana oklopna vozila koja su već prikazana 2015. Imaju nove topove, protivoklopne rakete i nove sisteme zaštite od protivoklopnih raketa.

Predstavljen je i "Bumerang" – vozilo nove generacije, koje je opremljeno najefikasnijim naoružanjem, kao i veoma kompleksnim sistemima odbrane i upravljanja. Može da pliva, a njime se upravlja i preko tableta.

Publika je mogla da vidi i avion koji se retko pojavljuje u javnosti – ruskog lovca pete generacije Su-57, najmoderniji ruski borbeni avion. Mnogi ga porede sa američkim F-35. To je avion koji će znatno unaprediti mogućnosti ruskog ratnog vazduhoplovstva. Kada se on pojavi na nebu i snimi ga protivnički radar, taj radar ga detektuje kao manju raketu ili meteorološki balon.

On je projektovan i za borbu na velikim daljinama, ima dalekometno naoružanje vazduh–vazduh i smanjenu viljdivost.

Biće prikazan i JARS, raketni sistem sa raketama koje nose nuklearne bojeve glave, a imaju takve taktičko tehničke karakteristike da ih je gotovo nemoguće oboriti.

Veliku pažnju uvek izaziva i S-400, najverovatnije najmoćniji raketni sistem za protivvazduhoplovnu borbu koji se nalazi u operativnoj upotrebi u svetu. Ima sposobnost uništenja ciljeva na malim i veoma malim visinama. Deo kompleksa S-400 publika u Srbiji je mogla da vidi prošle godine kad je bio "Slovenski štit".

Crvenim trgom prodefilovali su i gardisti Vojske Srbije.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво