Zatvorena istraga za ubistvo Ulofa Palmea

Švedsko tužilaštvo saopštilo je da je premijera Ulofa Palmea 1986. godine ubio Stig Enstrom, koji je u međuvremenu počinio samoubistvo, zbog čega se višedecenijska istraga zatvara.

Tužilac Krister Peterson rekao je na konferenciji za novinare da je grafički dizajner Stig Engstrom ubio Palmea.

"Pošto je Engstrom mrtav, ne mogu da podignem optužnicu protiv njega, pa sam odlučio da zatvorim istragu", dodao je Peterson. 

Engstrom se ubio 2000. godine, prenosi AP.

Ulof Palme je ubijen 28. februara 1986. godine.

Vraćajući se kući pešice iz bioskopa sa svojom suprugom Lizbet, Palme je ubijen u centru Stokholma hicima iz pištolja sa leđa iz neposredne blizine.

Više od deset svedoka videlo je kako visoki muškarac puca na premijera i beži sa lica mesta.

Sam Enstrom je na veče ubistva radio u sedištu firme u blizini mesta ubistva.

Bio je jedan od prvih na mestu ubistva i na kratko se smatrao mogućim osumnjičenim.

Lagao je o trenucima posle ubistva, čak je tvrdio da je pokušao da spasi Palmea, a razgovarao je i sa njegovom suprugom Lisbet, navodi AP.

Ubrzo nakon ubistva švedskim medijima je ispričao detaljnu priču o svojoj ulozi u događajima i kritikovao policiju. Tvrdio je da su svedoci koji su opisali ubicu u stvari opisivali njega, koji je sa policijom trčao za ubicom.

Ispitane hiljade, osumnjičeno 100 ljudi

Policija je nakon toga okarakterisala Engstroma kao nepouzdanog i nedoslednog svedoka i više za nju nije bio osoba od interesa.

U istrazi je ispitano na hiljade ljudi, a bilo je osumnjičeno više od 100. Osuđen je jedan sitni kriminalac, ali je presuda kasnije poništena.

Kako navodi Bi-Bi-Si, Engstroma je kao osumnjičenog identifikovao prvo novinar Tomas Peterson i policija je počela da istražuje Enstroma 18 godina posle njegove smrti.

Nerešen slučaj ubistva premijera pratile su teorije zavere počev toga da se radi o stranoj intervenciji, da su ubistvo počinili desničari u švedskoj politici ili ubica koji je delovao samostalno.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво