Protesti u SAD uglavnom mirni, u Parizu srča i suzavac

Širom SAD i osmog dana održavaju se protesti zbog ubistva Džordža Flojda. Demonstracije su uglavnom protekle mirno, osim u Atlanti, gde su okupljeni rasterani suzavcem posle sukoba sa policijom. Manjih sukoba bilo je u Vašingtonu i Milvokiju.

Demonstranti širom SAD izašli su na ulice američkih gradova uprkos uvođenju policijskog časa.

Protest kod Bele kuće u Vašingtonu počeo je mirno, dok pojedinici iz mase nisu počeli da bacaju flašice sa vodom na snage bezbednosti koje su se nalazile iza sigurnosne ograde, prenosi Njujork tajms.

Kordon policajaca prišao je ogradi, da bi se, posle apela iz gomile, situacija ubrzo smirila.

Grupa od nekoliko stotina demonstranta u Njujorku čim je prešla most do četvrti Menhetn sa bruklinske strane našla se u policijskoj blokadi.

Uprkos zahtevima iz gomile da ih puste da prođu, policajci su ih potisli nazad u Bruklin.

Zbog kršenja policijskog časa, uhapšeno je oko 200 osoba.

Osumnjičeni za ranjavanje jednog muškarca ubijen je u razmeni vatre sa policajcima u njujorškoj četvrti Bruklin. U vatrenom okršaju, za koji zvaničnici kažu da nije povezan sa protestima zbog ubistva Džordža Flojda, ranjen je i jedan policajac. 

Desetine okupljenih u Sijetlu stali su pred kordon policije sa otvorenim kišobranima, pošto je prethodno veče protiv njih upotrebljen biber-sprej.

Demonstrantima se nakratko obratila gradonačelnica Dženi Durkan rekavši da se to više neće ponoviti.

Policajci su upotrebili suzavac u Atlanti kako bi rasterali okupljene kada je u 21 sat po lokalnom vremenu nastupio policijski čas.

Demonstranti koji su se okupili kod Olimpijskog parka bacali su flaše i ispaljivali vatromet u pravcu policajaca koja ih je upotrebom sile ubrzo rasterali, navodi lokalni list Atlanta džornal konstitjušn.

Manjih sukoba je bilo i u gradu Milvokiju u državi Viskonsin.

Protest u Filadefiji kulminirao je "devetominutnim ćutanjem" u čast ubijenog Flojda, čiji je vrat policajac toliko držao pritisnutim.

Grupa demonstranta u Los Anđelesu klekla je sa rukama podignutim u vazduh ispred kuće gradonačelnika Erika Garsetija u očekivanju da bude uhapšena.

Veća grupa okupljenih u Nju Orleansu blokirala je saobraćaj protestnom šetnjom na putu kojim se ulazi u grad, dok su demonstranti na konjima mirno protestovali u Hjustonu.

Sukob policije i demonstranata u Parizu

Francuska žandarmerija upotrebila je suzavac da rastera demonstrante sa ulica Pariza koji su palili i razbijali u znak protesta protiv rasne nepravde, policijske brutalnosti i nasilne smrti Džordža Flojda u Mineapolisu.

Demonstranti su se okupili i zbog četvrte godišnjice smrti crnog muškarca u Parizu, koga je ubila policija.

Francuz Adam Traore ubijen je 2016. godine u jednoj policijskoj operaciji, sličnoj onoj u kojoj je nedavno ubijen Flojd.

Policija je upotrebila suzavac kada su pojedini učesnici protesta zapalili vatru i postavili barikade na aveniji Kliši na severu Pariza koja je bila prepuna smeća i srče, prenosi Rojters.

Kako se navodi, učesnici protesta okupili su se uprkos zabrani policije zbog rizika od nereda i širenja koronavirusa.

Porodica Traore krivi policiju za smrt Adama navodeći da je policija primenila neprimerenu silu i da su u obaranju muškarca učestvovala tri žandara. 

Protestovalo se i u Londonu, Australiji i Africi. 

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво