Kineski parlament usvojio zakon o nacionalnoj bezbednosti za Hongkong

Delegati kineskog parlamenta izglasali su Predlog zakona o nacionalnoj bezbednosti za Hongkong, u kojem stoji odredba da je zločin podrivati autoritet Pekinga na toj teritoriji.

Za odluku da se stalni odbor ovlasti da izradi nacrt zakona glasalo je 2.878 članova Nacionalnog narodnog kongresa, jedan je bio protiv, a šest osoba je bilo uzdržano, prenosi Rojters.

Zakonom bi se kriminalizovala secesija, subverzija, terorizam i strano mešanje u Hongkongu.

Predlog zakona podrazumeva i da će "kada je potrebno, relevantni organi nacionalne bezbednosti" centralne vlade osnovati agencije u Hongkongu "kako bi se ispunile relevantne dužnosti da se osigura nacionalna bezbednost u skladu sa zakonom".

To znači, kako navodi Bi-Bi-Si, da bi Peking mogao da ima svoje agencije za sprovođenje zakona u Hongkongu, pored lokalnih bezbednosnih snaga.

Predlog zakona će sada biti prosleđen Stalnom komitetu Komunističke partije čime bi taj akt do septembra mogao da stupi na snagu.

Vlasti Hongkonga insistiraju da je zakon ključan da se reši pitanje sve većeg nasilja i "terorizma" i poručuju da građani nemaju razloga da se plaše.

U sredu su zbog pomenutog nacrta zakona o bezbednosti organizovani protesti zbog kojih je policija morala da upotrebi suzavac i uhapsi 360 demonstranata, a u toku večeri demonstranti su i dalje bili na ulicama tražeći nezavisnost od Kine uz obrazloženje "da je to sada jedini izlaz".

Hongkong su prošle godine dugo potresali masovni protesti zbog pokušaja lokalnih vlasti da primeni zakon o izručenju osumnjičenih Kini.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво