Los Anđeles se bori protiv Kovida-19: I revolver za "ne daj bože"

Nakon što ih je savezni memorandum podveo pod "osnovne" poslove, okrug Los Anđeles ponovo otvara za građane prodavnice oružja. Širom zemlje Kovid-19 izazvao je porast prodaje vatrenog oružja, uključujući i one koji prvi put kupuju.

Šerif Aleks Vilanueva zatvorio je prodavnice prošle nedelje, ali promenio je odluku u ponedeljak, tvrdeći da prati savezne smernice. Zatvaranje prodavnica u okrugu Los Anđelesa pokrenulo je i tužbu grupa za zaštitu prava na oružja, preneo je Bi-Bi-Si.

Promena odluke dolazi usred nacionalnog spora oko toga da li je pristup oružju ključan u jeku pandemije Kovid-19. Savezne smernice izdate 28. marta proizvođače i prodavce municije klasifikovale su kao "osnovne u infrastrukturi".

Vilanueva je rekao da, iako memorandum nije obavezujući, on ima nacionalni opseg i zato će otvoriti prodavnice zatvorene prošle nedelje.

Prethodno je rekao da se prodavnice oružja moraju zatvoriti u najmnogoljudnijem okrugu u državi, jer dugi redovi zbog kupovine predstavljaju zdravstvene rizike u jeku širenja koronavirusa.

Guverner Kalifornije Gevin Njusom, koji je ranije ovog meseca izdao nalog da se "ostane kod kuće" u borbi protiv širenja Kovida-19, rekao je da svaki okrug može da utvrdi da li su prodavnice vatrenog oružja, namirnica i apoteke neophodne radnje za koje je dozvoljeno da ostaju otvorene.

Grupe lobija za oružje u SAD podnele su u petak saveznu tužbu protiv zvaničnika Kalifornije zbog zatvaranja prodavnica. Navode da to krši pravo Drugog amandmana američkog ustava na nošenje oružja.

Suprotno njima, grupe za kontrolu oružja tvrdile su da nije bezbedno ostaviti ove prodavnice otvorene u vreme pandemije.

Širom zemlje Kovid-19 izazvao je porast prodaje vatrenog oružja, uključujući i mnoge kupce koji prvi put kupuju.

Savezne države su zauzele različite mere za pristup oružju usred krize prouzrokovane Kovidom-19.

Teksaski glavni tužilac smatra da su prodavnice oružja ključni poslovi zaštićeni Drugim amandmanom, ali Nju Džerzi je ograničio njihovo poslovanje na samo zakazane kupovine tokom određenih časova.

Stanovnici Pensilvanije takođe mogu nastaviti sa kupovinom vatrenog oružja sve dok se pridržavaju smernica za socijalno distanciranje.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво