EU otvorila pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom

Evropska unija je postigla dogovor o otvaranju pregovora o članstvu sa Severnom Makedonijom i Albanijiom, saopšteno je u Briselu posle video-konferencije saveta ministara opštih poslova EU.

Politički dogovor ministara trebalo bi da potvrde i šefovi država i vlada EU. Datum za održavanje prve međuvladine konferencije i formalni početak pregovora biće određen "čim Evropska komisija pripremi pregovarački okvir" za dve zemlje, navodi se u tekstu zaključaka.

"Ovo je istorijska odluka za Severnu Makedoniju i Albaniju i ujedno dobra vest za EU, jer pokazuje da je EU sposobna da donosi strateške odluke čk i sadašnjim teškim i kriznim uslovima, izjavila je Andreja Metelko Zgombić, državna sekretarka za evropske poslove Hrvatske, aktuelne predsedavajuće EU.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji poručio je da je današnjom odlukom vraćen kredibilitet politici proširenja na Balkanu.

"Skoplje i Tirana su od prošlog oktobra pokazali spremnost da obave neophodni posao i ubrzaju reforme. To je sada priznato i uvaženo od strane zemalja članica. Ovim se kredibilitet politike proširenja vraća kod zemalja Zapadnog Balkana ali i kod zemalja članica"

Evropska komisija će ubrzati rad na izradi pregovaračkih okvira, najavio je Varhelji, ne isključujući mogućnost da oni budu predstavljeni zajedno sa godišnjim izveštajem Evropske komisije u junu. To bi omogućilo da "pregovori sa Skopljem i Tiranom počnu što pre".

Hrvatska državna sekretarka Zgombić i komesar Varheji naglasili su da datum za održavanje prve međuvladine konferencije nije određen i da će dve zemlje u procesu napredovati prema sopstvenim zaslugama.

Vremeneski rokovi za sledeće korake se neće obavezno podudarati za Skoplje i Tiranu, jer svaka zemlja napreduje na osnovu sopstvenog učinka, izjavio je Varheji.

U tekstu odluke za Albaniju navodi se i duga lista uslova u oblasti vladavine prava koju bi ova zemlja trebalo da ispuni kao uslov za održavanje prve međuvladine konferencije.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво